Slovenija
16 ogledov

Država bo Rdečemu križu morala plačati 820.000 evrov

Celjski Rdeči križ čez poletje zapre svoja vrata, ker nimajo dovolj prostovoljce Žurnal24 main
Poleg 820.000 evrov bo morala država poravnati tudi zamudne obresti, ki so se nabrale od leta 20013.

Država bo morala Rdečemu križu Slovenije (RKS) najverjetneje plačati 820.000 evrov z zamudnimi obrestnimi zaradi razlike, ki je nastala ob menjavi nepremičnine. Tako je v ponovnem sojenju odločilo ljubljansko okrožno sodišče, potem ko je vrhovno sodišče ugodilo reviziji RKS, so pojasnili na državnem pravobranilstvu.

Zamenjali nepremičnine

Na RKS so pojasnili, da so leta 2000 z državo sklenili menjalno pogodbo o zamenjavi nepremičnin, s katero je nastalo za 820.730 evrov razlike v njihovo korist. Zato bi morali v roku enega leta skleniti aneks, s katerim bi se dogovorili, kako urediti to razliko. A do sklenitve tega aneksa nikoli ni prišlo, tako je RKS moral vložiti tožbo zoper državo, v kateri je zahteval plačilo razlike z zakonskimi zamudnimi obrestmi od 9. marca 2001 dalje. Aneks bi namreč morali skleniti do 8. marca 2001.

Od države ponudbe ni bilo

Ljubljansko okrožno sodišče je zavrnilo tožbeni zahtevek, pritožbo na to odločbo je zavrnilo tudi višje sodišče. Zoper odločitev sodišča druge stopnje je RKS vložil revizijo na vrhovno sodišče, ki je reviziji ugodilo. Zato je na ljubljanskem okrožnem sodišču 2. septembra letos ponovno potekala obravnava, sodišče pa je svojo odločitev strankam sporočilo pisno.

Na RKS dodajajo, da bi bili vseskozi pripravljeni na pogovore o mirni rešitvi spora, a od države niso dobili nobene ponudbe za poravnavo.

Še ni pravnomočno

Sodba sicer še ni pravnomočna, pritožbeni rok se po pojasnilu pravobranilstva izteče v ponedeljek. Ali se bo pravobranilstvo pritožilo, še ni znano, so ta teden pojasnili, saj da se morajo o tem najprej dogovoriti z ministrstvom za zdravje.

Komentarjev 4
  • sprehajalec 11:53 27.oktober 2013.

    Mednarodni Rdeči Križ bi moral razhajkati tega v Sloveniji, zaradi zlorabe Loga. Toliko packarij kot pri nas, ne vem, če je že kje bilo. Se spomnim še tistega Mirka Jelinića, ki je pobasal težke denarje. Pol pa dajaj za rdeči ...prikaži več križ. Karitas je moja izbira.

  • privat 08:41 27.oktober 2013.

    kaj ni to sramota ,da moraš tožiti državo za svoj denar...in noben ni odgovarjal za to?? Tožiti moraš državo ,ki ne spoštuje zakonov ,ki jih je ona napisala in ona celo druge prisili da spoštuje prav te zakone...

  • kapibara 18:31 26.oktober 2013.

    Kaj se pa dogaja z denarjem VSILJENEGA davka ( plačevanja dodatnih poštih znamkic)in zakaj MORA imeti en kvazi HUMONETREZIJANC tako veliko plačo..??Dajem prispevke : Karitasu in mečem v gajbe Humane...