Slovenija
13962 ogledov

Bralka besna: V našem bloku imajo stanovanje, za katerega jim je vseeno

stanovanja
1/4
Saša Despot
Pisala nam je bralka, da je v stanovanjskem bloku, kjer živi, tudi država lastnica enega od stanovanj, zgrožena pa je, ker da država povsem zanemarja svoje lastniške dolžnosti.

Ker se predstavniki države preteklih zborov etažnih lastnikov niso udeleževali, jih je kot edina imenovana članica nadzornega odbora stavbe prosila za pooblastilo za zastopanje na naslednjem sestanku. 

Z ministrstva za javno upravo (MJU), ki upravlja z več kot 500 državnimi stanovanji, so ji odgovorili, da za sprejemanje odločitev v njihovem imenu ter za njihov račun za takšne posle ne morejo pooblaščati drugih oseb.

Dodali so še, da glede na to, da se bo na njihovem zboru odločalo zgolj o poslih rednega upravljanja, za katere je potrebno soglasje etažnih lastnikov, ki imajo več kot polovico solastniških deležev, lahko te odločitve veljavno sprejmejo tudi ostali etažni lastniki, ki imajo skupaj zahtevano večino solastniških deležev.

Zakonodaja res določa, da je za posle rednega upravljanja in vzdrževanja stavbe dovolj soglasje polovice etažnih lastnikov. A za večje naložbe je potrebno soglasje 75 odstotkov lastnikov. 

stanovanja | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"Ostalim etažnim lastnikom stavbe ni vseeno, kako je naša stavba vzdrževana, in zato enako razmišljanje pričakujemo tudi od vas. Prepričana sem, da je to v našem skupnem interesu. Vaš očitno odklonilen odnos do kakovostnega upravljanja in vzdrževanja stavbe, v kateri se nahaja vaša etažna nepremičnina, pomeni za ostale solastnike stavbe izjemno grenko razočaranje. V vašem stanovanju biva najemnik, ki od vas verjetno prav tako pričakuje aktivno sodelovanje z ostalimi solastniki stavbe," je bralka zapisala v pismu, ki ga je poslala ministrstvu. 

O politiki udeležbe na sestankih etažnih lastnikov smo MJU vprašali tudi na Žurnalu24. Odgovorili so nam, da upravljajo s 503 stanovanji, ki se nahajajo v 316 stavbah po državi.

"V stavbah, v katerih ima Republika Slovenija manjši solastniški delež, se predstavniki ministrstva zborov lastnikov načeloma ne udeležujejo," so nam pojasnili, obenem pa še poudarili, da s stanovanji upravljajo skrbno in gospodarno: "Soglasje etažnega lastnika z manjšinskim solastniškim deležem v teh primerih tudi nima tolikšne teže, od katere bi bil eksistenčno odvisen sprejem posamezne takšne odločitve."

stanovanja | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Toda v isti sapi priznavajo, da niso vedno seznanjeni s celotno problematiko, ko gre za upravljanje skupnih delov posamezne stavbe, češ da je obveščenost odvisna tudi od aktivnosti upravnika, najemnikov in ostalih etažnih lastnikov stanovanj. 

Zgornji primer pa dokazuje, da kljub dobri obveščenosti skrbno in gospodarno upravljanje svojih stanovanj jemljejo z levo roko. 

Zgovoren je že podatek, da ima ministrstvo za upravljanje s 316 stanovanjskimi objekti v državni lasti, zaposlenega enega vzdrževalca. 

"Domneva, da je država brezbrižna, ko gre za njeno etažno nepremičnino nikakor ne drži. Kot izhaja iz vsega zgoraj navedenega, tudi v primerih, ko se predstavniki ministrstva zborov lastnikov ne udeležujejo, strokovna služba prejeta obvestila, vabila in predloge sklepov ter druge pobude pregleda, preuči in se, v kolikor oceni, da je to potrebno, do njih opredeli, se posvetuje z operativnim upravnikom, hišnikom, pridobiva informacije od morebitnih najemnikov, opravlja oglede objektov za oceno realnega dejanskega stanja, glasuje s podpisovanjem listine, kadar nastopi tovrstni način odločanja," zagotavljajo na MJU. 

Zagotavljajo še, da so pri upravljanju skupnih delov stavb, kjer je njihov solastniški delež večji in je odločitev odvisna od glasovanja Ministrstva za javno upravo, bolj aktivni in se zborov lastnikov udeležujejo.

david.jug@zurnal24.si

 

Komentarjev 3
  • Avatar Leon
    Leon 09:42 01.februar 2019.

    V mojem okolju poznam primer ko je država bila edina ,ki je ovirala prodajo stanovanja v skupni lasti . Tako sedaj stanovanje propada čeprav so imeli kupca .

  • alen009 09:27 01.februar 2019.

    Nekateri živeči v blokih imajo še kar preveč časa in kozlarije pišejo. Večina odloča, ti je všeč ali pa ne, tako je. Živel sem 9 let v bloku, udeležil se prvega sestanka, ko sem videl, koa serjejo in ščijejo eden ...prikaži več po drugem, sem si rekel, adijo, tega mi res ni treba gledati.