Slovenija
77 ogledov

"Država je nesposobna, ker si ne more izboriti pogojev za izvajanje uredbe"

Obrežje Barbara Barbič
Katastrofa na meji. Tovornjakarji besnijo. Gospodarska škoda bo šla v višave.

V smeri proti Obrežju se vije dolga kolona osebnih vozil in tovornjakov, ki čakajo na prehod slovensko-hrvaške meje. Tovornjakarji so besni. Večina jih ne ve, zakaj morajo čakati v koloni.

Andrej Klobasa, predsednik sekcije za promet na OZS, je jasen: "Če je Evropska unija to sprejela, naj zagotovi tudi dodatne policiste, ki so izurjeni, da bodo našim pomagali, ali pa denar, da bomo zaposlili dodatne policiste. Naj da Evropa denar, zakaj moramo mi reševati neko njeno uredbo."

Klobasa je spomnil na carinike, ki so že delali na mejnih prehodih. Sprašuje se, zakaj na mejo ne pošljejo teh ljudi.

O kadrovski podhranjenosti je v minulih dneh sicer govoril tudi generalni direktor policije Marjan Fank. Napovedal je, da bodo mejne enote krepili le delno. O tem, da bi zaprosili drugo državo članico schengenskega prostora za kadrovsko pomoč pri nadzoru meje, je dejal, da ne razmišljajo.

Obrežje | Avtor: Barbara Barbič Barbara Barbič

Gospodarska škoda se bo merila v tisočih evrih

Klobasa je poudaril, da se tovornjakarjem dela velika gospodarska škoda in svojo trditev ponazoril s primerom. Če tovornjak tovor naloži v Zagrebu in se pelje v Frankfurt, je lahko jutri spet v Zagrebu. Ob ponovni uvedbi mejnega nadzora bo lahko v času, ko je prej naredil dve vožnji, naredil samo eno. "Tedensko bo pri enem tovornjakarju dva tisoč evrov izgube, ker bo na meji moral čakati dlje časa," je povedal. "Gospodarska škoda bo šla v tisoče evrov."

Okrcal je državo. "Nesposobni so, ker si ne morejo izboriti pogojev, da bi lahko izvajali nekaj, kar nam Evropa naloži," ni skoparil s kritiko.

Več ur čakajo na prečkanje meje 

Obrežje | Avtor: Barbara Barbič Barbara Barbič
Novinarka, ki se javlja s terena, v koloni čaka uro in pol. Ob tem se sprašuje, kakšna bo čakalna doba v naslednjih urah, ko se ob petkih promet v tej smeri običajno še dodatno zgosti. Dodaja, da so se ljudje na pot odpravili nepripravljeni na čakanje.

Po podatkih prometno-informacijskega centra so za izstop iz Slovenije na Obrežju osebna vozila in avtobusi ob 14.15 čakali 2 uri in pol, medtem ko je bila čakalna doba za tovorna vozila 2 uri. Za vstop v državo je bila na istem mejnem prehodu čakalna doba za avtobuse 3 ure, za tovorna vozila 1 uro in za osebna vozila 45 minut.

Čakalne dobe so tudi na mejnih prehodih Slovenska vas, Dobovec, Bistrica ob Sotli, Gruškovje, Petišovci, Starod, Jelšane, Sečovlje, Dragonja.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 22:20 07.april 2017.

    Kakorkoli obracate, Klobasa ima prav! Ovce ste vsi tisti, ki podpirate kontrolo na meji, ki je popolnoma umetna in ni obstajala nikoli prej. Ja kaksna pa je sploh razlika med dialektom, ki ga govorijo zagorci, dudeki in prleki??? Minimalna! In ...prikaži več sedaj se tu dela meja? Se je ljudem cisto zmesalo???

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 21:29 07.april 2017.

    Mi smo navadne pizde,ti si pa specialna,in kaj je zdej drugače ti specialni socijalni pojebek??Če ne bi it in Klobasičarji vozili te golazni skrite in za dober denar,bi blo vse tako,kot pred enim letom in prej.

  • maresem 18:32 07.april 2017.

    Budale kretenske, pljuvate po tovornjakarjih ker ste ene navadne pizde. Postavite se v njihovo kožo in služite krvavo prigaran denar - tringelt. Jaz vem kako se ga služi a k sreči že dolgo ne več.