Slovenija
19 ogledov

Država je plačala, vzela pa ne

trifunovic Žurnal24 main
Rekorderja. Utajila med 10 in 24 milijoni.

Zlatanu Kudiću, lastniku propadlega podjetja Maxicom – daleč največjega davčnega dolžnika med podjetji –, bodo prihodnji mesec začeli soditi zaradi davčne utaje. Obtožnica, ki so je konec lanskega leta proti Kudiću vložili tožilci za pregon organiziranega kriminala, je namreč nedavno postala pravnomočna.

Zamrznjeno premoženje

Kudiću zato grozi najmanj osem let zapora, ker naj bi njegovo podjetje v stečaju utajilo za več kot 24 milijonov evrov davka. Specializirano tožilstvo ga, neuradno, preganja tudi zaradi domnevnega pranja denarja in ponarejanja listin. S temi oblikami gospodarskega kriminala naj bi Kudić nezakonito zaslužil skoraj šest milijonov evrov. Prav zato naj bi mu sodišče prepovedalo razpolagati s premoženjem, dokler ne bo dokazal, kako ga je pridobil.

Dobil je odškodnino

Največ davka kot fizična oseba pa državi dolguje Zoran Trifunović. Država od njega terja od 10 do 20 milijonov evrov neplačanih davčnih obveznosti. Po drugi strani pa je Trifunović predlanskim od države prejel dobrih 13 tisoč evrov. Toliko mu je namreč uspelo od države iztožiti na sodišču za odškodnino. Od leta 2005, ko so mu prvič poskušali začeti soditi prav zaradi davčnih utaj, je namreč nekaj časa preživel v priporu in na psihiatrični kliniki, kamor ga je sodišče prisilno nastanilo zaradi izmikanja postopku.

Kot lastnik nekdanjega podjetja Geocom naj bi namreč konec 90. let na račun države s fiktivno prodajo naftnih derivatov nezakonito zaslužil okoli sedem milijonov evrov. Leta 2008 so Trifunovića tik pred dokončnim zastaranjem sodnega postopka nenadoma oprostili zaradi pomanjkanja dokazov, s tem pa je dobil podlago za tožbo in zahteval skoraj 42 tisoč evrov odškodnine za neupravičeno bivanje v priporu in na psihiatriji.

Komentarjev 2
  • dragec 09:03 16.april 2013.

    kolega, ne našo državo, sloveniji daj mir - povej- ta bagra ki vodi to ljudstvo, te ovce v SLO. mi smo ene navadne ovce, katere niso sposobne same izbirati pašo, psi so pa nesposobni, da bi te ovce usmerjali.

  • ARBAJTER 23:31 15.april 2013.

    Seveda, našo državo lahko molze že vsak, ki ima pet minut časa. Tako pač je, vsak tak tajkunček bi v primeru obsodbe potegnil vrvico, z njo bi padla tudi kakšna večja politična figurica. Takle mamo, nje...