Slovenija
37 ogledov

"Država je spet zatajila"

(Foto: Barbara Milavec) Žurnal24 main
VMG. Lama odpovedala naročila. Delavci brez plač in prispevkov želijo stečaj.
3 leta in pol delavci VMG nimajo plačanih socialnih prispevkov.

Ko smo v torek prišle v službo, smo kar obstale od presenečenja. Hala je bila napol prazna, številni stroji že odpeljani,” nam je včeraj dejala ena od 20 zaposlenih v izolskem podjetju VMG Elektrotehna, ki je ostalo brez naročil družbe Lama, za katero je izdelovalo pohištveno okovje.

Gre za še eno izmed mnogih podjetij v Izoli, nekoč industrijskem mestu, ki je usahnilo na račun nesposobnosti vodstva.
Damjan Volf, Obalna sindikalna organizacija – KS 90

Na čakanju
Direktor Marko Brezovšek je na VMG jeseni 2008 zaposlil 16 delavcev svojega nekdanjega podjetja Tropex, ki je končalo v stečaju, pozneje pa del posla prenesel tudi na podjetje MB-fining.

“Do maja lani smo dobivali plače z enomesečno zamudo, potem le še po delih. Danes nam dolguje od dve do štiri plače. Prispevkov in davkov pa ni plačal niti za en mesec,” nam je povedala druga delavka in dodala, da želijo čim prej na zavod, predlagati pa nameravajo tudi stečaj, da bi dobili vsaj izplačila jamstvenega 
sklada.

Brezovšek nam je potrdil, da so delavci včeraj dobili sklep, da sta podjetji iz ekonomskih razlogov prenehali opravljati dejavnost in da bodo dobili odpovedi. Razlog, da so ostali brez dela, je bila reklamacija Lame.

“Ko uredim najnujnejše, bom razmišljal, kako naprej,”
nam je odgovoril na vprašanje, ali bo predlagal stečaj, omenil pa je možnost prezaposlitve v Lamo.

Iz Lame odgovorov včeraj nismo dobili, je pa bil v zvezi z dogajanjem zelo jasen Damjan Volf iz Obalne sindikalne organizacije – KS 90: “Zelo sem razočaran, da kljub jasnim opozorilom, da delodajalec ne plačuje prispevkov, pristojne inšpekcije te agonije niso preprečile oziroma končale.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.