Slovenija
39930 ogledov

Država jih je rešila s 500 milijoni, izplačali so si 980 evrov nagrade

Denar, evri, štetje denarja Boštjan Tacol
V Holdingu slovenske elektrarne (HSE), ki ga je decembra država rešila s 500 milijoni evrov, so zaposlenim po prejemu pomoči izplačali po 980 evrov nagrade za poslovno uspešnost.

Malo nižjo nagrado, 850 evrov bruto, so izplačale Slovenske železnice, ki so imele lani 40 milijonov evrov dobička in niso potrebovali polmilijardne državne pomoči.

A v HSE pravijo, da so nagrado za poslovno uspešnost tik pred koncem leta 2022 izplačali za leto 2021 in ne za lani.

"V družbah skupine HSE se poslovna uspešnost v skladu s kolektivnimi pogodbami izplačuje v decembru, in sicer deloma za preteklo leto in deloma za tekoče leto. Na osnovi sklenjenega dogovora s sindikati smo konec decembra 2022 izplačali le del uspešnosti za preteklo leto, 2021, v višini 980 evrov, o izplačilu preostalega dela za leto 2021 in 2022, ki izhaja iz sklenjenih kolektivnih pogodb, socialni dialog še poteka," so nam pojasnili v HSE.

V letu 2021, za katerega so izplačali nagrado za poslovno uspešnost, je imela skupina HSE (Dravske, Soške hidroeletrarne, Termoeletrarna Šoštanj in Premogovnik Velenje) 47 milijonov evrov dobička, a hkrati skoraj 400 milijonov bilančne oziroma prenesene izgube.

Ob tem velja omeniti, da se je predsednik vlade Robert Golob odpovedal nagradi, ki bi mu po pogodbi pripadala za vodenje Gen-I prav tako v letu letu 2021.

Zelo verjetno prihaja še nagrada za leto 2022

Če se sindikat ne bo prostovoljno odrekel izplačilu nagrade, kar je precej malo verjetno, bo HSE skladno s kolektivno pogodbo očitno moral izplačati tudi nagrado za poslovno uspešnost za poslovno leto 2022. Če kolektivna pogodba ne bi predvidevala izplačila nagrade tudi za leto 2022, v zvezi s tem najbrž ne bi tekel socialni dialog, obveznost iz kolektivne pogodbe pa je iztožljiva. Je pa hkrati nenavadna določba kolektivne pogodbe, da je treba nagrado za poslovno uspešnost izplačati tudi v letu, ko poslovno očitno nisi uspešen.

Več o tem, zakaj se je proizvajalec elektrike v letu rekordnih cen elektrike znašel v težavah, zaradi katerih ga je morala reševati država, lahko preberete tukaj.

Eles: Kakšne nagrade?

V Elesu, ki ga vodi Aleksander Mervar, je zgodba precej drugačna. Čeprav so imeli v letu 2021 20 milijonov evrov čistega dobička, lani nagrade niso izplačali. "Izplačevanje nagrad za poslovno uspešnost v družbi ELES je opredeljeno s Kolektivno pogodbo ELES. Nagrado za poslovno uspešnost družba izplača v tekočem poslovnem letu glede na rezultate preteklega poslovnega leta. Zaradi reševanja slabega finančnega stanja gospodarskih družb in gospodinjstev, ki je nastalo kot posledica epidemije COVID-19, je bilo družbi ELES, d.o.o. z zakonom odvzeto del omrežnine, ki predstavlja temeljni in poglavitni vir prihodkov našega poslovanja. Zato bo izplačilo poslovne uspešnosti moralo »počakati« na finančno bolj ugodne čase," so nam pojasnili.

V Gen Energiji (lastnica slovenskega dela nuklearke, Termoelektrarne Brestanica in hidroelektrarn na Savi), ki je od države prejela sto milijonov evrov poroštev, a so jih pred kratkim že 70 milijonov evrov vrnili, so zaposlenim konec leta 2022 izplačali božičnico v višini 800 evrov bruto, medtem ko v decembru nagrade za poslovno uspešnost nismo izplačali.

"Poslovna uspešnost je bila izplačana za obdobje 1-6/2022, v višini 30 odstotkov od povprečne plače oziroma v sorazmernem delu glede na trajanje zaposlitve ter upoštevajoč kriterije, kot jih določa interni akt družbe. Skupni znesek bruto izplačil je tako znašal 78.866,30 evra," so nam povedali v podjetju. 

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 53
  • srecnii 14:27 23.februar 2023.

    Ropanje državljanov.....direkt za rešetkam so....boga naša država, umrl pravni sistem

  • edvard9 15:37 21.februar 2023.

    Pravilno zaslužijo si še večjo nagrado,saj so sposobni tako zelo ,da jim je še država dala 500 miljonov.

  • jakec1575 15:36 21.februar 2023.

    hse je leglo janšistov.