Slovenija
1572 ogledov

Država ljubljanski nadškofiji izplačala 22,6 milijona evrov

maša cerkev duhovnik
Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov je Nadškofiji Ljubljana v sredo nakazal še dobrih 5 milijonov evrov odškodnine zaradi dolgotrajnega vračanja nacionaliziranih gozdov na območju Pokljuke in Mozirja, poroča Dnevnik. Skupaj je Nadškofija Ljubljana iz naslova tega odškodninskega zahtevka skupaj z zamudnimi obrestmi prejela 22,6 milijona evrov.

S tem je sklad kmetijskih zemljišč in gozdov Nadškofiji Ljubljana dokončno poplačal dolg za denacionalizacijski odškodninski zahtevek, nanašajoč se na del gozdov in deloma tudi drugih zemljišč na območju Pokljuke in Mozirja. Časnik ob tem navaja, da je doslej najvišja odškodnina za en zahtevek, ki jo je sklad izplačal Nadškofiji Ljubljana, skupaj z zamudnimi obrestmi in pravdnimi stroški znašala nekaj manj kot 21,4 milijona evrov, nanašala pa se je prav tako na denacionalizacijo dela pokljuških in mozirskih gozdov.

Ljubljanska nadškofija je v denacionalizacijski zadevi, v kateri je na koncu iztržila 22,6 milijona evrov odškodnine in zamudnih obresti, odškodninsko tožbo zoper sklad vložila marca 2018.

Škodo zaradi izgubljenega prihodka za čas, ko ni mogla prodajati lesa iz pokljuških in mozirskih gozdov, je najprej ovrednotila na dobrih 13,4 milijona evrov, kasneje pa je odškodninski zahtevek še trikrat povišala: najprej na 15,6, potem na 18,9 in na koncu na skoraj 20 milijonov evrov brez pripadajočih zamudnih obresti, navaja časnik.

Kmetijski sklad je denacionalizacijskim upravičencem doslej vrnil 163.638 hektarjev površin, od tega 53.879 hektarjev kmetijskih zemljišč, 94.870 hektarjev gozdov, 10 hektarjev vodnih zemljišč in 14.857 hektarjev neplodnih zemljišč.

Od leta 2003 je sklad denacionalizacijskim upravičencem zaradi dolgotrajnih denacionalizacijskih postopkov izplačal tudi skoraj 68 milijonov evrov odškodnin, zamudnih obresti in pravdnih stroškov, od tega dobrih 50 milijonov evrov samo Nadškofiji Ljubljana. Trenutno ima odprtih še devet sodnih zahtevkov v skupni vrednosti nekaj manj kot osem milijonov evrov (brez obresti in sodnih stroškov), tudi navaja Dnevnik.

Komentarjev 13
 • Ender3 14:16 28.april 2023.

  In še nedavno so izražali protest, ker jim je država zmanjšalo procent nadomestila obveznih prispevkov..Janša jim je na koncu vladavine poklonil 100% nadomestilo, ki pa sedaj znaša 48%. Še dobro da pobirajo offer, da lahko preživijo..

 • Avatar MS
  MS 12:00 28.april 2023.

  Zakaj je Slovenija (Petrele, Janša) cerkvi vrnila (podarila) gozdove, če ti dejansko niso bili cerkveni! Več kot 160 kvadratnih kilometrov gozdov v Triglavskem narodnem parku, v okolici Radovljice, na Jelovici in Pokljuki, je bilo pred drugo svetovno vojno v državni ...prikaži več lasti. Nekoč so bili ti gozdovi res v lasti rimskokatoliške cerkve a je ta leta 1858 te gozdove, prodala jeseniškim fužinarjem.

 • Avatar Anion6anion
  Anion6anion 11:54 28.april 2023.

  Naj si cerkveniki sami plačujejo pokojninske in zdravstvene prispevke kot vsi zaposleni, ne pa da proračun plačuje. Itak je RKC pohlepna in ima dovolj denarja.