Slovenija
42 ogledov

Država na podlagi ustnega dogovora izplačala pol milijona

Gorenjska 05.01.11, resevanje, helikopter, kfor, resevalna akcija, foto: andraz Andraž Sodja
Na podlagi ustno sklenjenega posla je morala država avto-moto zvezi izplačati več kot pol milijona evrov za približno dva meseca opravljanja helikopterskega reševanja.

Avgusta letos je država plačala Avto-moto zvezi Slovenije nekaj več kot 583 tisoč evrov z obrestmi za približno dva meseca opravljanja helikopterskega reševanja. Znesek je morala država poravnati zaradi ustnega dogovora nekdanjega ministra za zdravje Andreja Bručana.

Bručan je namreč leta 2006 za nujne helikopterske prevoze angažiral AMZS, ki je v ta namen najelo pogodbenika Flycom. Decembra so na podlagi ustnega dogovora začeli s helikopterskim reševanjem, čeprav država še ni odpovedala pogodbe vojski in policiji, ki sta do takrat opravljali reševanje. Teden dni kasneje bi moralo ministrstvo za zdravje z AMZS podpisati tudi pisno pogodbo, a se je ministrstvo zadnji hip premislilo in sestanek preklicalo.

KPK: Odločitev vlade je bila koruptivna

Na uredbo vlade, na podlagi katere je AMZS sploh dobil posel, so se takrat vsuli očitki o nezakonitosti. Vlada je namreč kar sama – brez javnega razpisa – že leto prej določila, da bo poleg vojske in policije, edino AMZS lahko zagotavlja helikopterske prevoze za nudenje nujne medicinske pomoči. Protikorupcijska komisija je to odločitev vlade v načelnem mnenju označila za koruptivno.

Država se je nato odločila, da bosta vojska in policija še naprej nudili helikopterske prevoze, AMZS pa so odslovili in ob tem zatrjevali, da jim stroškov ne bodo poplačali, ker zato brez sklenjene pisne pogodbe nimajo osnove. "Zaradi nastalih finančnih stroškov je AMZS državi izstavila zahtevek za poplačilo, ki pa je bil zavrnjen. Kljub izraženi želji, da se zadeva reši z dogovorom, je primer pristal na sodišču," je pojasnil generalni sekretar AMZS Robert Štaba.

Tudi ustna pogodba velja

Ljubljansko okrožno sodišče je junij 2013 pritrdilo zahtevku AMZS, a sta se ministrstvo in zavod za zavarovanje pritožila. Višje sodišče v Ljubljani pa je nato letos konec maja pritožbo zavrnilo in potrdilo sodbo prvostopenjskega sodišča, ki ugotavlja, da je že ustna podjemna pogodba dovolj za veljavnost posla in torej tudi poplačilo stroškov: "Pogodbeni stranki sta dosegli dogovor o bistvenih sestavinah pogodbe, to je o naročenem poslu in plačilu zanj."

Država je tako morala poravnati plačilo dveh zneskov v višini 128.520 evrov z zamudnimi obrestmi ter tudi 300.450 evrov pripravljalnih stroškov, saj sta AMZS in Flycom helikopter tudi predelala in zanj usposobila ekipo.

Preberite še komentar: Kdo plača za napake države?

Komentarjev 2
  • KLOBO 13:02 05.november 2014.

    bolnik !!

  • Rav Rudolf 10:29 05.november 2014.

    ej koliko škode so povzročili Janševi vojščaki, pa so jih polna usta kaj je prav in kaj ne !koliko je Bručan podelil samo koncesij, na prijateljski ravni seveda ?