Slovenija
238 ogledov

"Država nam bo z enim stavkom otežila življenje"

Proteza David Jug
Invalidom, ki potrebujejo medicinske pripomočke – denimo proteze ali invalidske vozičke – država omejuje možnost izbire, trdijo v društvu uporabnikov teh pripomočkov. Ministrstvo za zdravje je namreč sprejelo sklep, s katerim pacienti ne morejo več sami izbrati dobavitelja, pač pa je za to lahko pristojen le inštitut Soča.

Proteze | Avtor: Profimedias Profimedias

"Doslej so imeli pacienti možnost, da so po pripomoček šli k dobavitelju, za katerega so menili, da je dober – odločili so se na podlagi takšnih in drugačnih informacij. Ljudje pač gremo po storitev tja, kjer se dobro počutimo – tako kot izberemo osebnega zdravnika, ki mu zaupamo," pojasnjuje predsednik društva uporabnikov medicinskih pripomočkov Miha Primec.

"Rehabilitacijskemu centru Soča dajejo monopol"

"Zdaj imamo na trgu več ponudnikov, a če bo obveljala ideja ministrstva, bo lahko le eden - ustvarja se monopol. Če imamo le enega dobavitelja, se cene običajno zvišajo, izbira je manjša, podaljšajo se čakalne dobe," poudarja Primec. 

Ministrstvo za zdravje namreč sprejema sklep, s katerim določa, da lahko aplikacijo medicinskega pripomočka izvede le Univerzitetni rehabilitacijski inštitut (Uri) Soča."Sklep se nanaša na izvajalce zdravstvenih storitev, ne na ponudnike medicinskih pripomočkov," pomirjajo na ministrstvu. 

A tudi izdelovalci protez, ortoz in ostalih pripomočkov so nezaupljivi."Ministrstvo nam je sklep sicer razložilo tako, da bo Uri Soča opravljal le nadzor nad predpisanimi pripomočki, izvajalci oziroma pogodbeni partnerji pa naj bi jih izdelovali. Vendar če sklep natančno preberete, si ga lahko človek razlaga danes tako jutri pa drugače," je kritčna Edita Boltežar iz podjetja Ortotika in protetika.

"Kakovost bo gotovo trpela"

"Cene se zaradi tega sklepa najbrž ne bodo zvišale, bo pa trpela kakovost. Zdaj je na trgu konkurenca, ki veliko vlaga v razvoj teh pripomočkov – to se pozna tudi pri uspehih, ki jih z njimi dosegamo. Če bo ponudnik le eden, mu tega ne bo treba," dodaja Boštjan Boltežar, direktor družbe Ortotika in protetika. Podobno menijo tudi v podjetju Artleg, kjer prav tako izdelujejo proteze. 

"Dejstvo je, da določene stvari sodijo samo na Uri Soča, recimo prve aplikacije, ko slika pacienta še ni znana – treba ga je sprejeti na oddelek, kjer se ga timsko obravnava. A ko nekdo 20 let nosi vedno enako protezo nima smisla komplicirati postopka," je prepričana Boltežarjeva, ki poudarja, da so pripomočki, ki jih naredi Uri Soča, za zavarovalnico dražji, kot če jih naredijo pogodbeni izvajalci. "V Soči lahko namreč edini poleg izdelave proteze zaračunajo še meritev, preizkus in aplikacijo," pojasni.

Če greš v tujino, država ne komplicira

"Pri vsem tem je absurdno, da bo lahko gre pacient po pripomoček v tujino. Z napotnico gre lahko k tujemu zdravniku, zdravstvena zavarovalnica pa mu stroške povrne. Sprašujemo se, če ne gre za zvijačo, da se domače ponudnike izrine s trga, saj tujina za ministrstvo očitno ni težava," se zgraža Primec.

V podjetju Ortotika in protetika prav zaradi zmede na slovenskem trgu podružnico odpirajo v tujini – del posla bodo preselili v Avstrijo. "Pravila se prepogosto spreminjajo, da bi lahko tukaj v miru poslovali in se razvijali. Še vedno bomo sicer prisotni v Sloveniji, a neko varnost je vendarle treba imeti," poudarja Boltežarjeva, zastopnica tega družinskega podjetja.

"Sprašujem se, če ta točka sklepa ne krši tudi evropske zakonodaje. Eden od temeljev Evropske unije je namreč prost pretok blaga – prav to pa se s takšnimi predpisi omejuje, saj bo za tuje proizvajalce zelo težko prodreti na naš trg," sklene Primec.

Proteze | Avtor: Profimedias Profimedias

Komentarjev 1
  • Papaja Popi 09:44 20.januar 2015.

    Naša država je res škrta do nas državljanov.