Slovenija
29207 ogledov

Država navadno le jemlje, zdaj bi vam nekaj dala

Denar, evri Profimedia
Država bo izdala za 250 milijonov triletnih obveznic, ki so namenjene le fizičnim osebam. Obrestna mera bo 3,40 odstotka. Pripravili smo odgovore na vprašanja, ki vas najbrž zanimajo.

Ali se splača kupiti ljudske obveznice?

Odgovor na to vprašanje ni enoznačen. Če imate zdaj denar na banki in si želite višji donos, velja razmisliti o tej možnosti.

Ali je triletna državna obveznica varnejša od depozita ali manj varna?

Načeloma enako varna. Če bi propadla banka, v kateri imate denar, bi za izplačilo jamčila Banka Slovenije, v primeru državne obveznice za izplačilo jamči država Slovenija.

Ali je državna obveznica bolj varna, kot so bile delnice NKBM?

Da. Z nakupom delnic NKBM so ljudje postali lastniki podjetja, donos pa je bil odvisen od poslovanja podjetja. Nakup ljudskih obveznic pomeni, da za tri leta po vnaprej znani obrestni meri 3,40 odstotka posodiš državi denar, država jamči za izplačilo.

Kakšna je razlika med nakupom ljudske obveznice in triletnim depozitom?

Triletnega depozita se razen izjemoma ne da razvezati pred iztekom vezave, obveznico pa bo mogoče prodati na borzi, ni pa nujno, da po enaki ceni, kot ste jo kupili, ta bo lahko višja ali nižja. Kdor bo obveznico obdržal vsa tri leta, bo ob izteku ročnosti tako kot pri depozitu dobil vrnjeno celotno glavnico in obresti za zadnje leto.

Izplačilo obresti bo pri obveznici vsako leto, pri depozitu je to stvar dogovora, praviloma se obresti izplačajo ob poteku vezave.

Po drugi strani s triletnim depozitom praviloma ni dodatnih stroškov, lastnik obveznic pa mora imeti odprt trgovalni račun pri borznoposredniški družbi, kar pomeni približno 20 evrov stroškov na leto.

Davčno gledano so obresti na depozit in na te obveznice izenačene in se seštejejo, do tisoč evrov obresti na depozite in na te obveznice niso obdavčene. Tudi pri triletnem depozitu se da izbrati razmejitev obresti, kar pomeni, da se obresti, ki so zaslužene v določenem letu, v tem letu tudi upoštevajo pri dohodnini, čeprav niso izplačane. Razmejitev obresti morate zahtevati od banke, pri kateri imate depozit.

Kakšno obrestno mero država ponuja za triletno ljudsko obveznico?

Ponujena obrestna mera je 3,40 odstotka. Če bi zamenjali banko, Sparkasse novim strankam za triletni depozit ponuja triodstotne obresti (enako obrestno mero sicer ponujajo za enoletno vezavo). Kdor bi se namesto za nakup obveznic raje odločil za enoletni depozit, tvega, da po preteku enega leta obrestna mera ne bo več tako visoka, kot je zdaj. Glede na napovedi Evropske centralne banke o znižanju obrestnih mer v drugi polovici leta, je bolj verjetno, da se bodo znižale, kot da se bodo zvišale.

Imam tisoč evrov, ali se mi splača nakup obveznic?

Če še nimate trgovalnega računa, skoraj gotovo ne. Na leto bi dobili 34 evrov obresti, če predpostavimo 20 evrov stroškov trgovalnega računa, bi zaslužili 14 evrov ali 1,4-odstotka, kar je manj, kot za enoletni depozit ponuja večina slovenskih bank. Razen če računate na rast cene obveznice na borzi, je v tem primeru pametneje skleniti depozit.

Imam deset tisoč evrov, ali se mi splača nakup obveznic?

Prejeli bi 340 evrov obresti, če predpostavimo 20 evrov stroškov trgovalnega računa, bi bil vaš neto izkupiček 320 evrov ali 3,2 odstotka. NLB na primer za 13-mesečno vezavo ponuja 2,5-odstotne obresti. V enem letu je to 70 evrov razlike.

Kako kupim ljudsko obveznico?

Odpreti morate trgovalni račun, oddati naročilo za nakup obveznic in nato na trgovalni račun nakazati denar na nakup.

Naročilo oddate pri enem od vpisnikov, to so NLB, NKBM, BKS, SKB in Ilirika. Ilirika ima dogovor o odpiranju računov in oddaji naročil tudi s 109 poštami ter možnost odpiranja računa prek video identifikacije na daljavo.

Kdaj lahko kupim ljudske obveznice?

Zbiranje naročil za tako imenovano primarno izdajo poteka od 1. do 16. februarja, zadnji dan mora biti denar na računu najkasneje do 13. ure, zato je predsednik Ilirike Igor Štemberger vse, ki jih nakup zanima, pozval, naj ne čakajo do zadnjega dne

Po izdaji bo obveznice mogoče kupiti na borzi.

Kakšni so stroški s trgovalnim računom?

Vsi vpisniki so za ljudske obveznice pripravili posebne akcije, stroški so praviloma okrog 25 evrov na leto. Akcija praviloma pri vseh velja le za ljudi, ki bodo imeli na računu le ljudske obveznice.

Kdaj se bodo izplačevale obresti?

Enkrat letno konec februarja.

Kaj, če bom denar potreboval že pred iztekom treh let?

Obveznice boste lahko prodali na borzi, NKBM bo zagotavljal likvidnost, torej, povpraševanje, da jo bo res mogoče prodati, ne pa cene. Ta bo odvisna od razmer na trgu. Če boste obveznice prodajali pred izplačilom obresti, se lahko pričakuje, da bo cena odražala tudi natečene, a še neizplačane obresti.

Kako so obdavčene ljudske obveznice?

Skupaj z obrestmi na depozite do tisoč evrov prejetih obresti v enem letu ni obdavčenih, obresti nad tisoč evrov pa so obdavčene s 25-odstotno davčno stopnjo. Če prejmeš dva tisoč evrov obresti, plačaš 250 evrov davka od drugih tisoč evrov.

Ali moram zaradi obveznic oddati davčno napoved?

Da, če bo seštevek obresti od depozitov in od ljudskih obveznic v letu presegel tisoč evrov, sicer ne.

Koliko obveznic lahko kupim, da ne bom plačal davka?

Pri nakupu za 29 tisoč evrov obveznic boste prejeli 986 evrov, kar pomeni, da vam ne bo treba plačati davka. Če bi kupili 30 tisoč evrov obresti, bi prejeli 1020 evrov obresti, kar pomeni, da bi plačali pet evrov davka, kar ni veliko, a bi morali oddati davčno napoved. Izračun predpostavlja, da nimate obresti na depozite.

Koliko davka bi plačal in kakšen bi bil donos, če kupim za 50 tisoč evrov obveznic?

Pri 50 tisoč evrih obveznic bi na leto prejeli 1.700 evrov obresti, ker prvih tisoč evrov obresti ni obdavčenih, bi 25-odstotni davek plačali od 700 evrov, znašal bi 175 evrov. Neto bi vam tako ostalo 1.525 evrov, neto donos bi bil 3,05 odstotka. Če upoštevamo še 20 evrov stroška trgovalnega računa, bi bil neto donos 3,01 odstotka. Izračun predpostavlja, da nimate obresti na depozite.

Kaj se bo zgodilo, če bo zanimanja za nakup obveznic preveč?

V tem primeru bo država vsem dodelila manj obveznic, kot so jih želeli, vsak, ki je oddal ponudbo, pa bi dobil vsaj za tisoč evrov obveznic. Lahko se torej zgodi, da oddate naročilo za nakup 10 tisoč evrov obveznic, dobite pa jih sedem tisoč. Razliko do zneska, ki ste ga nakazali na trgovalni račun, vam bo borznoposredniška hiša vrnila v denarju.

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 33
  • bojan88 18:14 01.februar 2024.

    Vlada in Golob, ne žalite inteligence Slovencev.

  • Kmodri_ 13:08 01.februar 2024.

    Dala nam bo prst v r*****!

  • Avatar lopov
    lopov 09:12 01.februar 2024.

    DRŽAVA NIČESAR NE DA VZAME TI 3X OBDAVČENI VSE IN KO IMAJO ŠTALO V VLADI IN AFERE TI DAJO NEK EVRO DA TE UTIŠAJO... VRNEJO TI KAT SO TI UKRADLI