Slovenija
5490 ogledov

Toliko vas bo stalo, če bi želeli kupiti ljudske obveznice

Štetje denarja, evri Profimedia
Stari borzni maček pričakuje, da bo zanimanje za ljudske obveznice veliko in da jih po vpisu ne bo težko prodati na borzi.

"Mislim, da bo zanimanje precejšnje in da gre za zelo dober produkt z zelo dobro obrestno mero, še toliko bolj, ker Evropska centralna banka (ECB) za drugo polovico leto napoveduje nižanje obrestnih mer. Če ECB zniža obrestne mere, se znižajo obresti na depozite, tukaj pa ostane enaka," o ljudskih obveznicah meni Igor Štemberger, predsednik uprave Ilirike in stari borzni maček.

Izdanih bo največ za 250 milijonov evrov obveznic, ki jih bo nato mogoče prodati in kupiti na Ljubljanski borzi. Toda ali bo kaj zanimanja za nakup in bo obveznice res mogoče prodati? "Menim, da bo likvidnost visoka, sicer bo tudi uradno zagotavljanje likvidnosti, ampak to ne bo glavni razlog. Te obveznice bodo lahko vpisali le polnoletni državljani Slovenije, podjetja, obrtniki, skladi in finančne institucije pa ne, lahko jih bodo le kupili na trgu in pri tej obrestni meri bo po moji oceni povpraševanje precejšnje. Gre za likviden produkt s 3,40-odstotno obrestno mero in garancijo države. Na lestvici tveganja je država najmanj tvegana, poleg tega to ni stoletna ali tridesetletna obveznica, v treh letih do bankrota in propada države gotovo ne bo prišlo, to bi bilo na meji znanstvene fantastike," je povedal Štemberger.

Rok se zadnji dan izteče že ob enih

Vpisovanje obveznic bo možno od 1. do 16. februarja, a Štemberger ljudi opozarja, naj ne čakajo na zadnji dan. Da bi lahko oddali ponudbo, je treba odpreti trgovalni račun (če ga še nimate), oddati naročilo za nakup obveznic in na trgovalni račun najkasneje do 16. februarja do 13. ure nakazati denar.

Ilirika bo odpiranje trgovalnega računa in nakup obveznic omogočila na 112 mestih, saj so se o sodelovanju dogovorili s 109 poslovalnicami Pošte Slovenije. Odprtje računa in nakup obveznic bo mogoč tudi od doma preko spletne videoidentifikacije, ki bo možna tudi ob sobotah med 8. in 22. uro. Kdor bo trgovalni račun odprl le za nakup ljudskih obveznic, bo imel z njim v primeru elektronskega obveščanja le 15 evrov stroškov na leto, v primeru klasičnega obveščanja pa 28 evrov. Poleg tega stroška se bodo zaračunali le stroški KDD, ki pa niso veliki. Ta ugodnost velja le za stranke, ki bodo imele na računu le ljudske obveznice, sicer se stroški zaračunajo po veljavnem ceniku.

Tako obstoječe kot nove stranke za ljudske obveznice pri njih ne bodo plačevale ležarine niti nadomestila za izplačilo kuponov.

V NLB, NKBM in BKS banki na naša vprašanja še niso odgovorili, smo pa nekaj podatkov našli na spletnih straneh NKBM in BKS.

Pri NKBM bo imel vpisnik samo stroške KDD za prenos vrednostnih papirjev na svoj trgovalni račun. Enkratni stroški znašajo 0,031 odstotka od vrednosti, minimalno 1,75 evra in maksimalno 21,55 evra. Pri 10 tisoč evrih je to 3,10 evra, pri 30 tisoč pa 3,30 evra.

"Nova KBM ne zaračuna stroškov odprtja in vodenja trgovalnega računa, odpove se tudi stroškom, povezanim s korporacijski dejanji," so zapisali na spletni strani, bodo pa morali imetniki ljudskih obveznic plačati ležarino oziroma vzdrževanje stanj domačih vrednostnih papirjev, ki znaša na letni ravni po posebni ponudbi:

za vrednost 1.000 EUR – 7,14 EUR.
za vrednost 5.000 EUR – 21,26 EUR.
za vrednost 10.000 EUR – 22,32 EUR.
za vrednost 30.000 EUR – 26,55 EUR.
za vrednost 50.000 EUR – 30,79 EUR.
za vrednost 100.000 EUR – 41,38 EUR,"
so zapisali na svoji spletni strani.

Tudi BKS je na spletni stran že objavil cenik. Kot je razvidno, so se odpovedali stroškom ležarine in izplačila kuponov. V primeru elektronskega obveščanja so letni stroški pri nakupu 10 tisoč evrov obveznic 19,99 evra, pri 30 tisoč 21,28 evra, pri 50 tisoč pa 22,56 evra. Iz njihovega cenika so lepo razvidni tudi stroški, ki jih zaračuna KDD in pri teh zneskih znašajo 1,99, 3,28 oziroma 4,56 evra.

Pregled trgovalnih stroškov BKS za nakup ljudskih obveznic | Avtor: slika zaslona slika zaslona

Ko bodo znani podatki vseh vpisnikov, poleg omenjenih je to še SKB, bomo naredili primerjavo med njimi. 

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 15
  • papak 16:20 25.januar 2024.

    Raje se spet podam v kripto nakupe, bo bolj ziher.

  • sandi76 10:35 25.januar 2024.

    Še se spominjamo delnic NKBM. Donos podoben bančnim vezavam. Bistvena razlika je v stroških, rabiš borzno hišo, ki ti zaračunava vodenje računa ter vse transakcije. Nisem prepričan, da je to dobra naložba.

  • miho 10:34 25.januar 2024.

    Stroški trgovalnega računa so že ob ugodnejši ponudbi za imetnike ljudskih obveznic višji od donosov. Že samo ležarina znaša več kot 3,4 % obresti, ki jih bodo imetniki dobili. Ne splača se.