Slovenija
13838 ogledov

Take obresti bo država ponudila ljudem, ki bi ji posodili denar

Klemen Boštjančič Žan Kolman/KPV
Minister za finance Klemen Boštjančič je razkril ključno informacijo o ljudskih obveznicah.

Ministrstvo za finance je 11. januarja napovedalo izdajo za 250 milijonov evrov ljudskih obveznic z ročnostjo treh let. Danes je minister za finance Klemen Boštjančič razkril še, da bo ponujena obrestna mera 3,4 odstotka. 

Minister je povedal, da bo obveznice od 1. do 16. februarja mogoče vpisati na 186 prodajnih mestih pri NLB, NKBM, BKS, SKB in Iliriki. Kdor bo želel kupiti obveznice, bo moral odpreti trgovalni račun. Minister je zagotovil, da bodo vsi ponudniki zelo oklestili stroške, povezane s trgovalnim računom, ki bodo za deset tisoč evrov naložbe zdaj okrog dvajset evrov. 

Državna sekretarka Nikolina Prah je dejala, da si pogajanja z vsako banko oziroma podjetjem potekala posebej ter da cene trgovalnih računov niso enotne. Oba sta dejala, da bosta kupila te ljudske obveznice, minister je sicer dejal, da verjetno ja, medtem ko je bila sekretarka bolj jasna. 

"Verjamem, da bo izdaja uspešna. Zasledujemo več ciljev, najpomembnejši je razvoj kapitalskega trga. Ročnost in obrestna mera, ki je ugodnejša, kot so trenutno bančni depoziti, bo dovolj zanimiva, za poplačilo jamči država, gre za eno najbolj varnih naložb. Zelo veliko časa smo se ukvarjali s tem, da bodo te obveznice likvidne. V kaki drugi državi skoraj ni trgovanja na sekundarnem trgu," je pojasnil Boštjančič. 

Minimalni znesek vpisa bo 1000 evrov, maksimalni pa 100.000 evrov, pri čemer bo v primeru presežnega vpisa lahko število obveznic, ki bodo dodeljene posameznemu vlagatelju, manjše od vpisanega zneska, vendar ne manj kot 1000 evrov. "V direktoratu za zakladništvo so presodili, da 100.000 evrov ločuje male od velikih vlagateljev," je pojasnila Nikolina Prah. 

O morebitnih dodatnih izdajah ljudskih obveznic pa je povedala: "Gre za prvo izdajo, ne moremo z gotovostjo trditi, kakšne bo odziv, zato smo se odločili za izdajo 250 milijonov evrov, potem bomo preverili, kako je bilo z uspešnostjo in se odločili glede nadaljevanja."

Prištele se bodo obrestim iz depozitov

Pri obdavčitvi se bodo te obresti izenačile in prištele obrestim od depozitov. "S sprejetjem Zakona o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev se bodo obresti fizičnih oseb, ki vlagajo v vrednostne papirje države, tako za zakladne menice kot tudi za obveznice, izdane v letih 2024, 2025 ali 2026, pri plačilu dohodnine izenačile z obravnavo obresti iz denarnih depozitov pri bankah in hranilnicah. To pomeni, da te obresti, skupaj z obrestmi iz denarnih depozitov, ne bodo obdavčene do višine 1000 evrov," so še pojasnili.

Državna sekretarka Nikolina Prah je dejala, da so obveznice dobra alternativa bančnim depozitom. Fizične osebe imajo na bankah 29 milijard evrov. Obveznice imajo ročnost tri leta, kdor bo želel do svojega denarja prej, jih bo lahko prodal prej, a bo pri tem njegov izkupiček odvisen od cene na borzi, lahko bo višja ali nižja, je opozorila državna sekretarka. 

"S to izdajo testiramo trg, verjamem, da bo uspešna. Če vpis ne bo tak, kot pričakujemo, bo to znak, da nas čaka še veliko dela pri finančnem opismenjevanju. Na Hrvaškem je po mojih informacijah z njihovimi ljudskimi obveznicami zelo malo trgovanja, verjamem, da ga bo pri nas več," je še dodal minister. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 31
  • Karnekaj 06:19 25.januar 2024.

    Politika namerno zapravlja in krade davkoplacevalski denar zdaj naj jih pa narod financira, pa kaj je z vami ste cist nori, to je grapa brez dna. To se nebo nikoli poplacalo. Kdor je to zapravili v Kocevsko reko pa naj ...prikaži več odsluzijo z delom, prevzem odgovornosti treba prevzeti, pa da jih vidimo koliko jih bo se ostalo v politiki, ce ne bo to samo hujse in hujse.

  • LolekinBolek 21:02 24.januar 2024.

    Če vložiš 1.000€ in odšteješ vse stroške v 3 letih zaslužiš 9€ - če....

  • Nogo Bozo 20:59 24.januar 2024.

    Tud, če bi bile obresti 6% nebi vložil niti ficka v te plesalce. Tale financ minister je pa prej pogrebnik, kot minister...Vsaka firma, kjer je bil je šla v maloro....pa še patološki lažnivec je...