Slovenija
1803 ogledov

Vlada imenovala še tretjega podpredsednika, prihaja iz Golobove stranke

Robert Golob
1/2
Profimedia
Vlada na današnji dopisni pritrdila predlogu predsednika vlade dr. Roberta Goloba za imenovanje Klemna Boštjančiča, ministra za finance, na mesto podpredsednika vlade.

"Vloga ministra za finance pri oblikovanju in izvajanju vladnih politik ob skrbi za pregledno in učinkovito upravljanje javnih financ je izjemno pomembna, še posebej v luči izzivov, s katerimi se bo vlada soočala do konca mandata," so z vlade sporočili po dopisni seji.Vlada ima trenutno podpredsednico ter podpredsednika, in sicer Tanjo Fajon, ministrico za zunanje in evropske zadeve ter Luko Mesca, ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. 

Ko je bil sredi novembra Golob operiran zaradi kile, je delo vlade vodil Mesec. Premier ga je namreč izbral za nadomeščanje v času bolniške odsotnosti, saj je v primerjavi s Tanjo Fajon več v Sloveniji. 

Zakon o Vladi Republike Slovenije določa, da funkcijo podpredsednika vlade opravlja eden ali več ministrov, ki jih na predlog predsednika vlada imenuje vlada. Minister, ki opravlja funkcijo podpredsednika vlade, nadomešča predsednika vlade, če je ta odsoten ali zadržan, pri predstavljanju vlade, pri vodenju vladnih sej in usmerjanju uprave, ne more pa ga nadomeščati pri opravljanju nalog, ki se nanašajo na zaupnico vladi ter na imenovanje in razrešitev ministrov.

Klemen Boštjančič | Avtor: Žan Kolman/KPV Žan Kolman/KPV

Komentarjev 10
  • Toma 13:23 23.januar 2024.

    Jaz bi bil tudi! Kje je vrsta, da se postavim?

  • Avatar rajko55
    rajko55 11:40 23.januar 2024.

    Koliko je to? Dodatnih 10-15 plačilnih razredov pri plači? Kot pravim... to ni več niti vukojebina....mi živimo v deželi zombijev in profit partizanov.....

  • Avatar Iuckyss
    Iuckyss 09:08 23.januar 2024.

    Tu je razlika med sedanjo in prejšnjo vlado..Tu se išče ljudi (včasih mimo usekajo, a vsaj iščejo, menjajo in se trudijo), medtem ko je Janša upravljal z vsem, kot Noriški kralj, še ministri so bili zgolj lutke...