Slovenija
14 ogledov

Država noče tveganja

Teš je do zdaj počrpal 110 milijonov evrov posojil, za katere jamči konzorcij pe Žurnal24 main
Teš. Radićeva postavlja nove pogoje za državno poroštvo pri gradnji bloka 6. Revizija v roke policije.
Če padejo državne garancije, me prav zanima, ali bodo evropske banke sploh še kdaj podprle kakšen projekt v Sloveniji.
Simon Tot, Teš

"Če je država junija 2008 podpisala pogodbo za blok 6, bi bilo racionalno, da bi jo čim prej prekinila, ne pa da tri leta zatem na glavo postavlja celoten projekt," pravi Simon Tot, direktor Termoelektrarne Šoštanj (Teš).

Še ena revizija
Predlog Radićeve. Zaradi sumov negospodarnega ravnanja bivšega vodstva Teša bi poročilo revizijske hiše PricewaterhouseCoopers predala generalni policijski upravi, tožilstvu in Komisiji za preprečevanje korupcije. Agencija za upravljanje kapitalskih naložb pa naj opravi dodatno revizijo vseh poslov, povezanih z blokom 6, "in sproži ustrezne postopke preverjanja pri pristojnih organih za ugotavljanje kršitev".

Gospodarska ministrica Darja Radić je namreč včeraj popoldne na dnevni red današnje seje vlade uvrstila kar šest točk, vezanih na milijardni projekt v Šoštanju. Zaradi visokega tveganja projekta in ob upoštevanju visoke izpostavljenosti države kot lastnice Holdinga Slovenske elektrarne vlada tako naj ne bi prevzela dodatnih tveganj z izdajo državnega poroštva za projekt bloka 6. Gre za 440 milijonov evrov vredno posojilo evropskih bank. Radićeva poroštvo pogojuje s tem, da mora investitor pripraviti nov investicijski program, v katerem bodo zajeti vsi stroški, in utemeljiti donosnost projekta.

Pol milijarde obveznosti
"Vse, kar je mimo investicijskega programa, je slabše za državo. V projekt smo že vložili 280 milijonov evrov, obveznosti pa presegajo že več kot 500 milijonov," pojasnjuje Tot in dodaja, da se tveganj zavedajo, zato bodo novelirali stroške. "Vendar rokov ne smemo zadrževati, ker bi v tem primeru povzročili gospodarsko škodo podjetju in državi," še pravi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.