Slovenija
3892 ogledov

Država od HSE zahteva vračilo 200 milijonov evrov

Denar, evro
1/2
Profimedia
Slovenski državni holding (SDH) je od sprejel sklep, s katerim od Holdinga slovenske elektrarne (HSE) zahteva vračilo 200 milijonov od skupaj 492 milijonov evrov, s katerimi so jih rešili decembra.

Kot kaže, bodo denar začeli vračati junija. "Projekcije poslovanja skupine HSE kažejo, da bi družba delna vračila v skladu z 2. odst. 495. člena ZGD-1 lahko začela izvajati že od junija 2023 dalje, pri čemer ostaja cilj, da mora Holding Slovenske elektrarne izvesti vse potrebne aktivnosti, da bo lahko SDH do konca leta 2024 odločil o vračilu vseh naknadnih vplačil kapitala iz leta 2022. Dejanska dinamika vračil pa bo odvisna od realizacije planirane proizvodnje hidroelektrarn skupine HSE in Termoelektrarne Šoštanj ter prihodnjih gibanj cen električne energije," so danes sporočili iz HSE.

SDH je HSE decembra lani odobril naknadno vplačilo kapitala za premoščanje izrednih likvidnostnih razmer v skupni višini 492 milijonov evrov.

"Izredne razmere na energetskih trgih in v proizvodnih družbah skupine HSE so močno zaznamovale poslovanje skupine HSE v letu 2022. Sredstva, prejeta iz naslova naknadnih vplačil Republike Slovenije v višini 492 milijonov evrov konec lanskega leta, so skupini HSE omogočila, da je tudi v času energetske krize in izredno povečanih zahtev po zagotavljanju finančnih kritij sposobna ves čas zagotavljati zanesljivo in konkurenčno oskrbo z električno energijo v RS," so sporočili iz HSE.

"Poslovanje HSE je stabilno, izkop premoga je v prvih dveh mesecih letošnjega leta nad planom, proizvodnja električne energije iz naših elektrarn pa nemotena in zanesljiva," pravi dr. Tomaž Štokelj, ki je od 8. novembra lani generalni direktor HSE.

Veliko prahu je dvignila informacija, da so v HSE po prejemu 492 milijonov evrov pomoči države izplačali nagrade za poslovno uspešnost, izplačali so 980 evrov bruto, tako so izplačilo pojasnili v HSE. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 15:04 06.marec 2023.

    Zakaj pa ne! Če se posodi, se tudi vrne!

  • mirror 14:21 06.marec 2023.

    Kdaj pa bo začel vračati posojilo GEN-I?

  • Ender3 13:46 06.marec 2023.

    Kaj so že vsi nori ali se za farso javnosti delajo iz državljanov norca?..Nekaj čudnega je, v tej državi šentflorjanski...