Slovenija
22 ogledov

Država plačala vsak deveti kredit

Križanič ocenjuje, da bo od rebalansa zaradi Grčije in morebitne dokapitalizacij Žurnal24 main
Poroštva. Plačali 344, izterjali osem tisočakov.

Iz proračuna smo poravnali povprečno vsako deveto posojilo brezposelnim, za katero je jamčila država. Banke so dobile izplačanih 51 zahtevkov v skupni višini 344.704 evrov. Država je nato nad neplačnike poslala Durs, ki pa mu je uspelo izterjati le dobrih osem tisoč evrov.

Spomnimo, vlada je poleg poroštvene sheme za podjetja oblikovala tudi shemo za fizične osebe, ki se je iztekla konec lanskega leta. Posojilo z državnim jamstvom so lahko dobili zaposleni za določen čas, mlade družine, tisti, ki so prvič reševali stanovanjski problem, in brezposelni.

Fiasko sheme za brezposelne

Banke so do konca lanskega leta za fizične osebe odobrile 1.025 kreditov v skupni vrednosti 35,4 milijona evrov, kar pomeni, da je bilo unovčenih poroštev le za slab odstotek. Skoraj pol ali 450 posojil v skupni vrednosti 3,1 milijona evrov so vzeli brezposelni, v povprečju vsak 6.877 evrov.

Kot so pojasnili na ministrstvu za finance, so vsi zahtevki za unovčenje poroštev iz kategorije brezposelnih. To pomeni, da je bilo poroštvo unovčeno za vsako deveto posojilo, ki jim je bilo odobreno.  Durs je v izterjavo že dobil 47 zahtevkov v skupni višini 317 tisoč evrov, do zdaj pa je izterjal 8.171 evrov.

Priznavajo, da je znesek majhen, a poudarjajo, da predvsem zato, ker so dolžniki, za katere je jamčila država, z vidika plačilne sposobnosti rizične osebe.  Za prvo reševanje stanovanjskega problema država jamči za 258 posojil v vrednosti 15,3 milijona, za zaposlene za določen čas pa za 165 posojil v skupni vrednosti 7,7 milijona evrov.

Posojilo z državnim jamstvom je vzelo tudi 152 mladih družin, ki so si izposodile skupno 9,2 milijona evrov. Povprečno posojilo za mlade družine in prvo reševanje stanovanjskega problema je bilo najvišje, okrog 60 tisoč evrov, zaposleni za določen čas pa so vzeli po 47 tisoč evrov posojila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.