Slovenija
33 ogledov

Država potrpežljivo kreditira

Dob zapor Žurnal24 main
Izguba. Država išče tri milijone evrov za pokritje dolga zavoda, ki zaposluje zapornike. Kreditiranje. Vseeno bo pet let čakala na dobrih 800 tisočakov kupnine.

Država bo šele čez pet let prejela celotnih 813.000 evrov, za kolikor je konec lanskega novembra prodala proizvodnjo Javnega gospodarskega zavoda (JGZ) Pohorje Mirna, ki zaposluje zapornike na Dobu.

Ministrstvo za pravosodje (MP) je poslovne prostore zavoda oddalo v najem, blagovno znamko in tehnologijo za proizvodnjo gasilnih aparatov ter druge opreme, ki jo izdelujejo obsojenci med prestajanjem kazni, pa prodalo. "Po pogodbi bo zasebni partner, podjetje JMW Fire, v naslednjih petih letih v državni proračun plačal 813.000 evrov v desetih polletnih obrokih," pojasnjujejo na upravi za izvrševanje kazenskih sankcij (Ursiks).

Minus in dolgovi

Ministrstvo je v obročno odplačevanje privolilo, čeprav bo morala država sama odplačati ogromno dolgov zavoda, med drugim neizplačane plače zapornikom in drugim zaposlenim za lanski december. V zadnjih letih je namreč JGZ posloval tako slabo, da je pridelal za dobre tri milijone evrov izgube. Posledično so zato preteklo leto imeli celo blokiran transakcijski račun.

Že pred sedmimi leti je sicer Frančišek Verk iz sindikata državnih organov začel opozarjati, da bo tedanji način dela JGZ Pohorje postopno vodil v vse slabše poslovanje in vse večjo izgubo.

Na Ursiksu priznavajo, da proizvodnja v zavodu doslej praktično nikoli ni delovala pozitivno in ne bi mogla tako delovati brez pomoči države. A vlada se je šele leta 2005 odločila ukrepati. "Po dolgih letih doseganja slabih poslovnih rezultatov, ki so se v preteklih letih sanirali z zagotavljanjem finančnih sredstev iz proračuna, se je vlada kot ustanovitelj odločila, da JGZ Pohorje preneha izvajanje industrijske dejavnosti proizvodnje gasilske opreme," dodajajo na upravi.

Zdaj pa še revizija

Na slabe poslovne rezultate so postali pozorni tudi revizorji računskega sodišča (RčS), ki bodo podrobno pregledali poslovanje JGZ Pohorje v zadnjih dveh letih. "20. januarja je RčS uvedlo revizije smotrnosti poslovanj vlade, MP in Ursiksa pri organiziranju dela obsojencev ter smotrnosti poslovanja JGZ Pohorje," pravijo na RčS.

Niti MP niti Ursiks reviziji ne nasprotujeta. Že septembra in oktobra lani, ko se je sodišče odločalo, ali naj uvede revizijo, pa so v JGZ Pohorje, na MP in upravi revizorjem odstopili pretekla poslovna poročila ter druge za revizijo potrebne izračune. "RčS je že v preteklih letih prejelo več različnih pobud za začetek postopkov. Med drugim celo pobude direktorjev teh zavodov in sindikata v zvezi z neurejenim statusom in poslovanjem zavodov, v katerih se izvaja dejavnost zapornikov. JGZ Pohorje pa smo izbrali zato, ker gre za javni gospodarski zavod z največjim obsegom poslovanja na tem področju," razloge za začetek revizije pojasnjujejo na RčS.

Preberite še komentar: Tajkuni v hotel, kurji tatovi na njivo

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.