Slovenija
32 ogledov

"Država sokriva, da podjetja propadajo"

Branko Medik Daša Purgaj
Delavci. Brez posluha vlade za pomoč družbi Almont. V stečaju prva hčerinska družba.

Slovenskobistriška zasebna družba Almont Montaža, ki se ukvarja z montažo fasadnih konstrukcij iz aluminija, je od včeraj v stečaju. Gre za hčerinsko družbo Almonta, ki je trenutno v prisilni poravnavi, brez dela pa je ostalo nekaj čez 20 delavcev. "Žalostno je, da so domine začele padati, pri ministru za finance pa so že večkrat prosili za pomoč," pravi Branko Medik, predsednik podravskega sindikata SKEI.

Problem Almonta v neplačilih

"Ogromno del, ki so bila že opravljena, ni plačanih. Od tega je pretežni delež od države, saj proračunska sredstva namenjena za obnovo osnovnih šol in denimo ljubljanske opere niso bila realizirana," pojasni Medik. Doda tudi številke. Država naj bi bila Almontu dolžna 18 milijonov, Almont pa svojim podizvajalcem 14 milijonov. "Njihova bilanca bi bila po plačilih pozitivna. Smo pa ministrstvo zaprosili vsaj za milijon evrov pomoči, da bi lahko dokončali posle in splavali s težav," še navede Medik, ki v prihodnost podjetja ne zre nič kaj optimistično. "Bojimo se, da se obeta še en stečaj, če vodstvo prihodnji teden ne bo našlo dogovora z banko," zaključi Medik.

Stečaj hčerinskega podjetja Almont Montaža bo sicer vodil stečajni upravitelj Aleksander Šimon, upniki pa morajo svoje terjatve prijaviti do 20. oktobra.

Komentarjev 1
  • mufi 18:41 19.avgust 2011.

    Zakaj morajo tisti, ki nekaj naredijo, zahtevati plačilo ??