Slovenija
500 ogledov

Z novimi spodbudami do 28.242 neposrednih zaposlitev v dveh letih

Delovno okolje Žurnal24 main
Z novimi spodbudami si ministrstvo za delo želi predvsem zaposlovanja starejših, brezposelnih in neizobraženih.

Število delovno aktivnih postopoma narašča že od marca 2016. Junija je bilo v državi približno 850.300 delovno aktivnih prebivalcev oziroma 3,7 odstotka več kot maja 2016, a trd oreh po besedah ministrice za delo Anje Kopač Mrak še ostaja brezposelnost med starejšimi od 50 let in tistimi s terciarno izobrazbo, ki se je v zadnjem letu povečala. Visok je še vedno tudi delež dolgotrajno brezposelnih.

S posebnimi programi oziroma s spodbudami si zato želijo odpraviti strukturna neskladja in v dveh letih na trg dela vključiti skupno 54.515 oseb, od tega 28.242 prek neposrednih zaposlitev.

Spodbujanje delodajalcev k trajnejšemu zaposlovanju starejših za nedoločen čas

Za starejše je ministrstvo pripravilo program Aktivni do upokojitve, ki bo delodajalce spodbujal k trajnejšemu zaposlovanju starejših za nedoločen čas oziroma do izpolnitve pogojev za predčasno ali starostno upokojitev. Ciljna skupina bodo osebe, starejše od 55 let, ki so vsaj en mesec prijavljene v evidenci brezposelnih (prednost bodo imeli prejemniki denarnega nadomestila in socialne pomoči).

Subvencija znaša 13.000 evrov, delodajalci pa jo bodo prejeli v dveh delih. Prvi v višini 10.000 evrov bo na voljo po 24 mesecih, dodatnih 3000 evrov pa, če bo delodajalec po tem času zaposlitev ohranil še za šest mesecev. Progam bo na voljo konec avgusta oziroma najkasneje v začetku septembra.

V septembru se začnejo izvajati aktivnosti programa Celovita podpora podjetjem za aktivno staranje delovne sile, ki bo prispeval k uveljavljanju učinkovitega in kakovostnega upravljanja s starejšimi zaposlenimi. Pripravljenih je več kot 60 delavnic.

Priložnosti tudi za težje zaposljive ...

Program Zaposli.me je namenjen spodbujanju zaposlovanja težje zaposljivih brezposelnih oseb. Za obdobje do leta 2019 predvideva 51 milijonov evrov, ki jih bodo delodajalcem razdelili v obliki subvencij med 5000 in 7000 evri. Ministrstvo predvideva, da se bo v program vključilo skoraj 10.000 brezposelnih.

Novost je tudi javno povabilo Priložnost zame, ki spodbuja zaposlovanje v nevladnih organizacijah. S programom želi ministrstvo izboljšati zaposlitvene možnosti za brezposelne, ki imajo visokošolsko izobrazbo, a na tej ravni še nimajo delovnih izkušenj. Načrtujejo vključitev 130 brezposelnih, za subvencije pa je na voljo 1,2 milijona evrov.

Podaljšali so tudi program Delovni preizkus, s septembrom pa bodo začeli izvajati aktivnosti programa Celovita podpora podjetjem za aktivno staranje delovne sile. V pripravi so med drugim tudi učne delavnice, zaposlitveni projekti na lokalni oziroma regionalni ravni in novi inovativni projekti za zaposlovanje mladih.

Za izvajanje ukrepov letos in prihodnje leto je ministrstvo namenilo slabih 189 milijonov evrov, od tega okoli 80 milijonov evrov iz integralnega proračuna in 108 milijonov evrov iz sredstev Evropskega socialnega sklada.

Komentarjev 5
  • Avatar čavez
    čavez 14:46 25.avgust 2017.

    Za ene 2500 € na mesec bi pa morda razmislu o službi.

  • jakec1575 19:48 24.avgust 2017.

    Nekaj je. Upajmo na poštenost delodajalcev. Ideja je dobra.

  • Avatar praufo
    praufo 17:56 24.avgust 2017.

    ja kdo bo pa delal za 500€, če dobiš socialca 300 za nič dela, kje je logika pa neki programi, pa polne pisarne svetovalcev, jao, jao

Sorodne novice