Slovenija
4771 ogledov

Država v enem dnevu prodala dve banki: Nova KBM kupila Abanko

Abanka
1/4
Dejan Mijović
Višine kupnine zaradi pogodbenih določil SDH ne želeli razkriti.

Nadzorni svet SDH je danes podal soglasje k prodaji Abanke najugodnejšemu ponudniku, to je Novi KBM oz. njenemu lastniku, skladu Apollo. Več informacij bo zaradi pogodbenih določil znano po podpisu pogodbe, ki bo predvidoma v četrtek, sta danes povedala predsednica nadzornega sveta SDH Karmen Dietner in predsednik uprave SDH Igor Kržan.

Višine kupnine zaradi pogodbenih določil nista želela razkriti, je pa Dietnerjeva v današnji izjavi za javnost povedala, da pri tem država izbranemu kupcu ni dajala nobenih jamstev za morebitne negativne posledice tožb, povezanih s sanacijo banke.

Na vprašanje, ali si bo država s prodajo 100-odstotnega deleža v Abanki povrnila sanacijski vložek, ki je za Abanko v sedanji podobi - v njo sta se po državni intervenciji združili Abanka Vipa in Banka Celje - dosegel 781 milijonov evrov, je odgovorila, da "če kupnini dodamo še vse terjatve, ki jih prodaja DUTB, upam, da bomo dosegli oz. presegli državno pomoč".

Abanka | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Dietnerjeva tvita premiera Marjana Šarca izpred nekaj dni, ko je zapisal, da bi moral holding v luči nekaterih zadnjih objav glede sanacije bank krepko razmisliti o nadaljevanju prodaje Abanke, ni želela komentirati, je pa zagotovila: "To smo dobro premislili, smo si vzeli še malo časa, saj smo sejo prestavili s ponedeljka na danes. Odločitev je utemeljena."

Po neuradnih informacijah STA sta oba interesenta v ciljni ravnini prodaje, Nova KBM in madžarska banka OTP, ponujala med 450 in 500 milijoni evrov. Po neuradnih informacijah Financ pa naj bi dosegla nekaj manj kot 90 odstotkov knjigovodske vrednosti delnic oz. dobrih 500 milijonov evrov. Kupnina je sicer sestavljena iz kupnine za delnico banke in iz premije, ki jo pri prevzemu celotne banke navadno plača kupec.

V Novi KBM nakupa še ne komentirajo. "Uprava Nove KBM z zanimanjem spremlja odločitev o prodaji, a bomo pred komentiranjem počakali na prejeto pisno potrditev prodajalca," so v prvem odzivu zapisali v banki.

slovenija 15.04.11, Nova KBM, NKBM, Banka, Tivolska cesta, foto: Anze Petkovsek | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Kot so še navedli, je vodstvo Nove KBM vse od prihoda novega lastnika, ameriškega sklada Apollo, s svojim delovanjem dokazalo, da "nas zanima osnovni bančni posel, stabilna dobičkonosnost, učinkovito upravljanje s tveganji, usmerjenost in prilagajanje storitev strankam, boljša kultura in operativna učinkovitost".

Konkretnejši odziv banke na nakup Abanke je tako pričakovati predvidoma v četrtek, ko naj bi bila tudi podpisana pogodba o nakupu. Takrat bo razkrita tudi višina kupnine, so danes povedali v SDH.

SDH je odločitev o prodaji Abanke Novi KBM sprejel samostojno in neodvisno, so danes novico pospremili na ministrstvu za finance. "SDH je prodajni postopek Abanke vodil v imenu in za račun države, zato bo 10 odstotkov kupnine namenjene za demografski rezervni sklad, 90 odstotkov pa za zniževanje javnega dolga," so navedli.

SDH je skladno z zavezami Slovenije do Evropske komisije sprejel odločitev o prodaji 100-odstotnega deleža Republike Slovenije v Abanki. S tem je sledil tudi zakonu o SDH in strategiji upravljanja kapitalskih naložb države, v kateri je državni zbor leta 2015 Abanko določil za portfeljsko naložbo, so še spomnili na ministrstvu.

SDH je danes zaključil tudi postopek privatizacije NLB. Danes je poučenim vlagateljem prodal celotni preostali 10-odstotni lastniški delež države minus eno delnico, skupna kupnina od prodaje pa je nanesla 109,5 milijona evrov. Slovenija je s 25 odstotki in eno delnico ostala največja posamična delničarka NLB.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Dakota_Thornton 13:45 20.junij 2019.

    Google trenutno plačuje od 17.000 do 22.000 dolarjev za delo na spletu od doma. K tej dejavnosti sem se pridružil pred 2 meseci in v prvem mesecu te dejavnosti sem zaslužil 20544 $. Lahko rečem, da se je moje življenje ...prikaži več popolnoma izboljšalo! Preveri, kaj delam. obisk ...... ⇛⇛⇛⇛⇛⇛⇛ www.WebJob98.Com

  • jezero 06:42 20.junij 2019.

    Banda razprodaja naše, ne svoje. V Državnem zboru se pa držijo za goltanec za to, kdo bo vladal tej razprodani državi! Za državni udar!

  • ePartizan 20:58 19.junij 2019.

    Sreča pri vsem tem pa je, da Delavska hranilnica ni v lasti država. O SDH pa samo to, ustanovljen je s strani države le zato, da sistematično nemoteno nadaljuje vrtna razprodaja slovenskega premoženja.