Slovenija
40 ogledov

Država vam ne bo pomagala

Dušan Mramor Anže Petkovšek
"Banka Slovenija je ustrezno opozarjala, nimamo pa še jasne slike, kako so navodila upoštevale banke. Bankam bomo priporočili, naj tem ljudem pomagajo najti rešitev," glede pomoči tistim, ki so kredit jemali v švicarskih frankih pravi finančni minister Dušan Mramor.

Mramor je opozoril, da gre pri teh pogodbah za odnos med stranko in banko. Ima pa država varovalko v zakonu o potrošniških kreditih, ki določa, da mora biti kreditojemalec o vsem ustrezno obveščen, je povedal na novinarski konferenci po seji vlade.

"Na tem področju bomo še naredili analizo," je zagotovil minister in napovedal srečanje z Združenjem bank Slovenije (ZBS). Pogovori bodo šli v smeri priporočil, kako naj banke ravnajo v primerih, ko so ljudje zaradi spremembe tečaja zašli v težave, in da naj jim pri omogočijo maksimalno pomoč.

Kreditojemalci naj se z banko o možnih rešitvah pogovorijo. Pri tem se lahko z njo dogovorijo za predčasno poplačilo kredita, za odlog plačila oziroma podaljšanje dobe odplačevanja ali za spremembo posojila iz frankov v evre. "S tem se zadolžijo v valuti, v kateri prejemajo dohodke, kar je najbolj normalno," je dejal.

Zakaj je Hrvaška drugačna?

Minister je pojasnil, da sta denimo sosednji Hrvaška in Madžarska v tem primeru ravnali drugače. "Sta v popolnoma drugem položaju, saj imata svojo denarno politiko in svojo valuto in s tem tudi možnost vplivanja na devizni tečaj," je dejal.

Tako kot švicarska centralna banka ni bila sposobna vzdrževati fiksnega tečaja, tudi ti dve tega ne bosta mogli na dolgi rok, je prepričan Mramor

Slovenija je del območja evra in tega ne more storiti. Tudi Avstrija trenutno ne bo potegnila nobene poteze, je na podlagi seznanitev iz medijev povedal Mramor. Se bo pa tudi o tej temi v ponedeljek pogovoril z avstrijskim kolegom, je napovedal.

"Posojilojemalce je treba obravnavati enakopravno"

Minister je opozoril še na enakopravnost obravnave kreditojemalcev. So tudi takšni, ki so imeli kredite v evrih, pa so se jim zaradi skoka obrestne mere ob nastopu krize v območju evra oz. grški krizi mesečna odplačila prav tako precej povečala.

Medtem pa se združujejo kreditojemalci v švicarskih frankih, ki jih je poteza švicarske centralne banke, ki je odpravila zgornjo omejitev frank v primerjavi z evrom, močno prizadela. Civilna iniciativa Stopimo skupaj takšne prek facebooka vabi k združevanju in oblikovanju razumnih predlogov za reševanje teh težav. Na Facebooku ima recimo skupina Švicarski frank CHF - Vlakec smrti za posojilojemalce že prek 2.700 članov.

Pozivajo k združevanju, da bodo pred poslovnimi bankami, Banko Slovenije in vlado nastopili skupaj, tudi s sorodnimi združenji in Zvezo potrošnikov Slovenije. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, želijo namreč oblikovati takšne zahteve, ki bodo sprejemljive za obe strani v kreditnih pogodbah, ter vzpostaviti varstvo posojilojemalcev do sprejema ustreznih ukrepov in sprememb posojilnih pogodb.

Komentarjev 10
  • puksicd 19:27 22.januar 2015.

    Tukaj pa se zelo strinjam.

  • alfagirl 19:22 22.januar 2015.

    Če je nekdo vzel kredit vezan na švicarski frank je moral vedeti, da je kredit vezan na tečaj švicarskega franka in je moral prevzeti tveganje. Verjetno so bili krediti v frankih ugodnejši kot krediti v EUR, sicer se ljudje ne ...prikaži več bi odločali za te vrste kreditov.

  • Marko Rossi 19:21 22.januar 2015.

    sploh pa ne vem zakaj nismo pustili da banke propadejo kot islandci ne pa da sem moral svoj denar, (pa čeprav temu rečejo državni denar) dati notri da te banke živijo. Konec koncev jih je tako ali tako preveč na ...prikaži več našem trgu sploh državnih