Slovenija
42 ogledov

Državi informacijska limona

Računalnik Shutterstock
Na Institutu Jožef Stefan so podelili nagrade za najslabši in najboljši prispevek na področju informacijske tehnologije. Limono za leto 2012/13 je prejela država, jagodo pa portal Videolectures.net.

V okviru odprtja mednarodne multikonference Informacijska družba so podelili nagrado za življenjsko delo ter limono za najslabši in jagodo za najboljši prispevek na področju informacijske tehnologije.

Nagrado za najslabši dosežek na področju informacijske družbe v letu 2012/13, informacijsko limono, so podelili državi zaradi izrednega zmanjšanja državnega financiranja področja informacijske družbe v Sloveniji kot rezultata ne najbolj smotrnega varčevanja.

Nagrado je simbolično prevzel v.d. generalnega direktorja direktorata za informatiko in e-storitve na ministrstvu za notranje zadeve Jurij Bertok. Ta je ob prevzemu limone sicer dejal, da bi bil bolj pravi naslov za to direktorat za informacijsko družbo na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

Jagoda za Videolectures.net

Nagrada za najboljši dosežek na področju informacijske družbe v letu 2012/13, informacijska jagoda, pa je letos šla v roke portalu z video posnetki predavanj Videolectures.net, ki ga vzdržujeta ekipi Centra za prenos znanja na področju informacijskih tehnologij in Laboratorij za umetno inteligenco Instituta Jožef Stefan (IJS).

Portal je v okviru iniciative Združenih narodov prejel nagrado WSIS + 10 Global Champions kot najboljši produkt desetletja v kategoriji e-znanost in tehnologija. Z razvojem trendov v spletnem izobraževanju je portal prerasel meje Slovenije in širi svoje poslanstvo skupaj s fundacijo Knowledge 4 All Foundation ter v sodelovanju z iniciativo Evropske komisije z naslovom Opening Up Education.

Nagrada za življenjsko delo Kodeku

Nagrado za življenjsko delo, nagrado Donald Michie in Alan Turing, je prejel znanstvenik in pedagog profesor doktor Dušan Kodek. Na podlagi njegovih prizadevanj je bila leta 1996 ustanovljena samostojna fakulteta za računalništvo in informatiko, s tem pa vzpostavljene osnove za razvoj računalniškega izobraževanja in raziskovanja na Univerzi v Ljubljani.

Kodek je bil prvi dekan nove fakultete in je to funkcijo uspešno opravljal tri mandatna obdobja. Raziskovalno se Kodek ukvarja z arhitekturo računalniških sistemov in še posebej z digitalnim procesiranjem signalov. Njegovi najpomembnejši dosežki so povezani z algoritmi s področja kombinatorične optimizacije, ki se uporabljajo v digitalnem procesiranju signalov.

Komentarjev 1
  • privat 08:49 27.oktober 2013.

    kaj ni bilo škoda limone poslati državi??? oni imajo že tako ali tako vse!! bolje bi bilo poslati nekaj kar nimajo...recimo iztrebek na palici..in naj ga muzej zgodovine hrani kot namen darila!