Slovenija
5335 ogledov

Državna štipendija za 15 tisoč več dijakov in študentov

dijaki Saša Despot
Ob reformi socialne zakonodaje se je ukinil otroški dodatek za polnoletne dijake, nadomestila ga je državna štipendija. A po veljavni zakonodaji ima otroški dodatek za mlajše otroke vpliv na državno štipendijo in starejše otroke postavlja v neenakopraven položaj.

"Zdaj se lahko zgodi, da študent ni upravičen do državne štipendije (ali je upravičen v nižjem znesku), ker družina preseže dohodkovni cenzus zaradi upoštevanja otroškega dodatka drugih otrok. Zaradi te anomalije ima približno 6.230 dijakov in študentov (približno 5.430 dijakov in 800 študentov) nižjo DSdržavno štipendijo, kot bi jo imeli, če se otroški dodatek za njihove mlajše brate in sestre ne bi upošteval kot dohodek pri odmeri njihove državne štipendije. Zaradi te diskriminatorne ureditve vsako leto približno 280 dijakov in študentov ostane brez državne štipendije," so zapisali na ministrstvu. 

Poleg tega so zdaj otroci pri enakih dohodkih družine upravičeni do otroškega dodatka, ne pa do državne štipendije. Ministrstvo zato predlaga dva nova razreda za državno štipendijo, po njuni uvedbi pa naj bi pravico do štipendije dobilo dodatnih 15 tisoč dijakov in študentov. V 6. razredu (od 680,57 do 871,98 evra mesečno na družinskega člana bi bila štipendija 27 oziroma 54 evrov na mesec, višja velja za polnoletne. V sedmem razredu (od 871,99 do 1052,75 evra mesečnih prihodkov na družinskega člana pa 23,50 oziroma 47 evrov. 

Na ministrstvu so tehtali, ali bi namesto tega raje uvedli otroški dodatek tudi za polnoletne, a so se raje odločili za zvišanje cenzusa za štipendijo, saj to dijakom in študentom, ki se šolajo zunaj domačega kraja, omogoča tudi dodelitev dodatka za bivanje, kar močno izboljša možnosti za šolanje mladim s periferije in tako izenačuje njihove možnosti za šolanje z možnostmi, ki jih imajo mladi, ki živijo v izobraževalnih središčih.

Predlog sprememb je v javni razpravi, če bo sprejet, pa naj bi stopil v veljavo leta 2022. 

Mininistrstvo predlaga tudi veliko spremembo pri otroških dodatkih. 

dezurni@2zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 16:03 04.junij 2021.

    Štipendije dobijo vsi .....člani SDM