Slovenija
31435 ogledov

Velika novost pri otroških dodatkih

Otroci na morju v sklopu projekta 500 otrok peljemo na morje
1/2
Tuš
Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve predlaga, da premoženje nima več vpliva na upravičenost do letnih pravic iz javnih sredstev ter da se pravica do otroškega dodatka ne šteje kot dohodek pri subvenciji vrtca in najemnine, državna štipendija pa se sploh ne šteje več kot dohodek.

"Junija 2021 bomo začeli z izdajo informativnih izračunov pri podaljšanju letnih pravic. Najprej za pravico do otroškega dodatka, subvencija vrtca, malice in kosila. Kasneje bo sledila pravica do državne štipendije. Prvič ga bodo izdali 1. julija. Pripravil se bo avtomatsko, brez dela strokovnih delavcev. Če se stranka ne bo strinjala z njim, bo vložila ugovor, rok bo 15 dni. Pripravili smo že obrazec tega ugovora," je danes napovedal minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj. 

Od 8700 junijskih vlog, pričakuje, da bo o polovici odločeno z informativnim izračunom. Pravica se v primeru informativnega izračuna začne izvrševati z dnem odpreme, torej tudi če stranka vloži ugovor.

Da bo izdaja infromativnih izračunov lažja, v predlogu sprememb zakona predlagajo, da se premoženje več ne upošteva. Trenutno so obresti na depozite, ki vplivajo na fiktivni dohodek iz premoženja, nizke, zato je tudi vpliv premoženja nizek. Za družino z dvema otrokoma sto tisoč evrov na banki to pomeni dodatnih 3,85 evra prihodka na družinskega člana na mesec. A pred leti, ko so bile obresti na depozite bistveno višje, bi denar na banki pomenil precej višji prihodek. Če bi bile povprečne obresti na depozit 4,5 odstotka, bi imela družina 3631 evrov fiktivnega dohodka (zdaj ga ima 185 evrov), kar bi pomenilo 76 evrov dodatnih prihodkov na mesec.

Zdaj ureditev sili starše, da živijo iz rok v usta

"Družine upoštevanje premoženja pri odmeri letnih pravic iz javnih sredstev upravičeno doživljajo kot vsakoletno ponovno obdavčenje v preteklosti že obdavčenih in pri odmeri letnih pravic iz javnih sredstev že upoštevanih dohodkov. Upravičeno ga doživljajo kot kaznovanje za preudarno ravnanje in zagotavljanje lastne ekonomske podlage za boljšo socialno varnost. Zakaj bi ravno družine z otroki bile edina družbena skupina, ki jo država posebej destimulira za ustvarjanje lastne ekonomske osnove in čim bolj samostojno zagotavljanje socialne varnosti ter neodvisnosti od sistema socialnega varstva, kjer pa je upoštevanje premoženja ob uveljavljanju pravic povsem upravičeno? Zato predlagatelj meni, da morajo biti letnih pravic iz javnih sredstev čim bolj neodvisni od premoženja, saj mora država vsakogar, tudi družine, spodbujati k čim večji ustvarjalnosti, samostojnosti in neodvisnosti. To bogati celotno družbo. Morebitna še višja stopnja upoštevanja premoženja pri odmeri letnih pravic iz javnih sredstev bi starše spodbujala, da živijo iz rok v usta in naj bodo čim bolj odvisni od države. Tak pristop na koncu siromaši celotno družbo," menijo na ministrstvu. 

"Za posredno ugotovljeni dohodek se v praksi pri letnih pravicah iz javnih sredstev ugotavlja, da ni mogoča izdaja odločbe brez ročnega dela centrov za socialno delo (izvedbe posebnega ugotovitvenega postopka). Ne obstaja tudi podatek o tem, koliko ta dohodek dejansko vpliva na uvrstitev v dohodkovni razred družine," v pojasnilih k predlogu zakona navajajo na ministrstvu in dodajajo, da bo črtanje upoštevanja premoženja omogočilo izdajo informativnega izračuna.

Za mesečne pravice iz javnih sredstev ugotavljanje in upoštevanje premoženja ostaja enako kot zdaj.

Minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj ob 9.30 predstavlja sveženj treh sprememb zakonov na socialnem področju. Gre za predloge sprememb zakonov, ki jih mora potrditi še parlament, veljati pa naj bi začeli leta 2022. 

Prejemnik otroškega dodatka bi lahko zaradi bistvenega poslabšanja materialnega položaja vložil zahtevo, naj center za socialno delo znova odloča. V tem primeru bi po novem upoštevali prihodke v treh koledarskih mesecih pred mesecem prejema obvestila o spremembi. Zdaj je CSD upošteval le en mesec. CSD v tem primeru izda novo odločbo ne glede na to, ali je stranki v škodo ali korist. Upoštevanje treh mesecev naj bi zagotovilo upoštevanje bolj realnega materialnega položaja stranke kot zdaj, saj se šele po preteku določenega časa lahko ugotovi, ali je res prišlo do spremembe v dohodku, ki dejansko vpliva na letno pravico, menijo na ministrstvu. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 11
  • Brittney_Larsen 16:06 05.junij 2021.

    Začnite delati doma. To je tist0, kar sem finančno najbolj nagrajeval. V petek sem po zaslužku 44.789 ameriških dolarjev prejšnji mesec dobil odličnega Audija A5. obiščite to spletno stran tukaj. .......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • ode 19:56 04.junij 2021.

    Oba z babo lepo doma, uradno brezposelna prejemnika s. podpore in štepata otroke. Več jih naštepata, več denarja prinese poštar.

  • Tatjana Ha 19:21 04.junij 2021.

    Tega so se sigurno spomnili taki , ki so si "nagrabili in nagrebli premoženja!, ki imajo vile na morju ,letala, vikende in čudno pridobljenega premoženja, ki grejo vsak vikend na lepše na morje na potovanja itd