Slovenija
26 ogledov

"Duh stare Udbe še prisoten"

slovenija 16.04.12 Janez Jansa, Vinko Gorenak, Zvonko Cernac, Karel Erjavec, Jan Boštjan Tacol
Premier Janez Janša odgovarjal na poslanska vprašanja. "Junaki, ki vse veste in znate, vložite konstruktivno nezaupnico, oblikujte novo vlado," je med drugim dejal.

Jerko Čehovin (PS)  je premierja povprašal, koliko zaposlitev v Slovenski obveščevalni-varnostni agenciji (Sova) je odobrila vlada in koliko novih uslužbencev je zaposlila. Premier Janez Janša je odgovoril, da je zaposlovanje v Sovi potekalo zakonito.

Problem vidi drugje: "Nekdo v agenciji dela analizo politične pripadnosti zaposlenih, to so ostanki nekdanje miselnosti." Meni, da to kaže, da je "duh stare Udbe še vedno prisoten" in ravno s tem bi se po njegovem mnenju morala ukvarjati parlamentarna komisija.

V Sovi naj bi službo v enem letu po političnih, klientelističnih ter nepotističnih merilih službo dobilo kar 25 novih uslužbencev. Vodstvo naj bi zaposlilo več vidnih članov stranke Janševe SDS.

Poziva junake

Vodjo poslanske skupine SD Janka Vebra je med drugim zanimalo, kako bo premier "v sedanjih okoliščinah izgubljene legitimnosti" vlade rešil nastalo politično in poglobljeno gospodarsko krizo in popravil "vse bolj okrnjen ugled ter vse slabši položaj" države. "V tej državi si zaslužimo legitimno vlado in kredibilnega predsednika vlade, ki je vreden zaupanja," je dejal Veber.

Vlada je na začetku mandata obljubila, da bo naredila vse za izhod iz krize, v prvi četrtini mandata so že veliko naredili, je dejal Janša.

"V sredo sem jasno povedal: na voljo sta dve poti. Ena je, da junaki, ki vse veste in znate, vložite konstruktivno nezaupnico, oblikujte novo vlado – vlado čistih rok, kot smo slišali – prevzamete odgovornost. Druga možnost pa, glede na to da pol te junaške selekcije zahteva predčasne volitve, so se  dogovorimo za predčasne volitve. Do takrat pa naredimo nekatere stvari, ki ne bodo čakale," pa je Janša dejal glede reševanja trenutne politične krize.

Opozoril je, da predčasne volitve lahko prinesejo enako nestabilnost ter da je za politično stabilnost potrebna sprememba političnega sistema. Slovenija pa da si ne more privoščiti štiri mesece praznega teka ob morebitnih predčasnih volitvah.

"Zaupnica je tista, ki lahko zelo hitro reši problem," mu je odgovoril Veber in dejal, da je treba predvsem spremeniti politiko vlade. Poudaril je, da Slovenija rabi predvsem kredibilnega predsednika vlade, saj bi "razbremenili politični prostor in dali signal gospodarstvu in mednarodni politiki, da lahko hitro rešimo probleme".

Božičnica v NLB

Poslanec Desusa Ivan Hršak pa je Janšo spraševal, kaj nameravajo storiti glede plačnih anomaliji v javnem sektorju, pozval je k ureditvi plačnih razmerij. Zanimalo ga bo tudi, ali drži, da so zaposleni v NLB konec decembra kljub slabim poslovnim rezultatom banke dobili božičnico.

"Po podatkih ministrstva v NLB božičnica ni bila izplačana," je odgovoril Janša.

"Po podatkih ministrstva v NLB božičnica ni bila izplačana," je odgovoril Janša. Regulacija glede plačnega sistema po njegovem mnenju ni dobra, večji del plače vodilnih bi namreč moral biti variabilen in odvisen od uspehov.

Komentarjev 24
  • feferon 11:18 31.januar 2013.

    Duh udbe predstavlja sam , saj se je dobro naučil političnih ustrahovanj in kadriranj.

  • dragec 10:07 29.januar 2013.

    Vladek, tudi ti pejt delat!!!

  • vladek 07:09 29.januar 2013.

    Vsi tisti ki so odstopili,na čelu s Virantom,v fabrike za stroj.HINAVCI