Slovenija
27 ogledov

Duhovnikova ne da denarja

Žurnal24 main
Dars je podizvajalcem na pomurski avtocesti pripravljen poplačati iz lastnega žepa le za tista dela, ki še niso bila plačana glavnemu izvajalcu, torej SCT-ju. Napovedana zapora avtoceste protizakonita.

Predsednica uprave Družbe za avtoceste v RS (Dars) Mateja Duhovnik je pojasnila, da Dars pregleduje zahtevke podizvajalcev zaradi nepoplačil pri gradnji avtocest in bo pripravil poročilo o konkretnih rešitvah. Če bo ugotovil, da se kateri od zahtevkov podizvajalcev nanaša na dela, ki še niso bila poplačana glavnemu izvajalcu, bo Dars plačilo poravnal iz lastnih sredstev, v nasprotnem primeru pa dvakratnega plačila ne more izvesti.

Po besedah Duhovnikove se v Darsu zavedajo težkega položaja podizvajalcev, vendar pa je dvakratno plačilo negospodarno in nezakonito. Mnenje finančnega ministrstva, da je podizvajalce mogoče poplačati z unovčitvijo bančnih garancij, pa po njenih besedah ni zadostna podlaga za ponovno plačilo že plačanih del.

Da Dars podizvajalcev ne more poplačati z unovčitvijo bančne garancije, dokazuje tudi pravno mnenje, ki ga je pripravil Miha Juhart, še utemeljujejo v Darsu, kjer se sicer strinjajo, da je pravno varstvo podizvajalcev relativno šibko.

Zapora ne bo zakonita
Podizvajalci dvomijo, da bodo prejeli plačilo za opravljena dela, zato so za 13. junij že napovedali dvourno popolno zaporo pomurske avtoceste. Dars po besedah Duhovnikove ocenjuje, da pravne podlage za zaporo ni ter da zapiranje avtoceste in s tem onemogočanje tranzitnega prometa ni dopustno. Ko pa bodo podizvajalci izvedli zaporo, to po njenih besedah ni več predmet ukrepanja Darsa, temveč drugih institucij.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.