Slovenija
28 ogledov

Durs: Pacienti, na pomoč!

Na Hrvaškem za ruvanje zoba pod anestezijo računajo od 27 evrov, proteza pa stan Žurnal24 main
Davčna uprava Republike Slovenije paciente poziva k prijavi vseh zobozdravnikov, ki ne izdajajo računov.

Če vam zobozdravnik ne izda računa, ga anonimno prijavite, poziva Davčna uprava Republike Slovenije (Durs). Anonimno prijavo lahko podate po telefonu na številko 080 30 60. Pri prijavi je treba navesti čim več podatkov o kršitelju in kršitvi, prijavitelj pa ostane anonimen.

Kaj mora biti na računu?
Durs je zobozdravnikom poslal dopis, v katerem natančno opisuje, kaj mora biti na računu: terminska, vsebinska in vrednostna opredelitev storitev (na primer čiščenje zobnega kamna, odstranitev zoba, izdelava bele zalivke). Na računu ni treba navajati specifikacije porabljenega materiala ali dela. Račun morate dobiti za vsako opravljeno storitev ne glede na to, ali je plačnik zdravstvena zavarovalnica ali vi sami. Menda se je v praksi dogajalo tudi, da so račun, ki ste ga plačali, izstavili še zavarovalnici.

Vpogled v kartoteke

Durs že ima mnenje informacijske pooblaščenke, da lahko pregleda tudi v kartoteke pacientov. Tam je namreč navedeno, katere storitve so bile opravljene in kdaj, tako pa bo mogoča primerjava z izstavljenimi računi in plačanim davkom. 

Doktor, odkod vikend?

Durs še opozarja, da ne bo nadziral le izdajanja računov, ampak tudi izvor premoženja zobozdravnikov. Tega se bodo lotili, ko bo premoženje precej večje od dohodkov, ki so jih zobozdravniki prijavili kot fizične osebe.

Še je mogoča samoprijava
Davčni zavezanci, ki opravljajo dejavnost na področju zobozdravstva, imajo še vedno možnost samoprijave, vendar samo do vročitve sklepa o začetku davčnoinšpekcijskega nadzora, potem pa ne več. Na Dursu so od začetka postopka nadzora dobili le eno. S tem se je zobozdravnik izognil kazni, davčni dolg pa bo moral poravnati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.