Slovenija
22 ogledov

Durs prejel skoraj 300 samoprijav

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Davčna uprava RS (Durs) je po junijskem pozivu k oddaji samoprijav z naslova oddajanja premoženja v najem in davka od premoženja od zavezancev prejela skupno 291 napovedi.

Samoprijave so še vedno možne najpozneje do izdaje odmerne odločbe ali do začetka davčnega inšpekcijskega nadzora ali do začetka postopka o prekršku oziroma kazenskega postopka.

Kot so sporočili iz Dursa, jih je od navedenega skupnega števila napovedi 161 za odmero akontacije dohodnine iz oddajanja premoženja v najem, navezujejo pa se na 178 nepremičnin. Skupni znesek davčne osnove znaša 242.239 evrov, akontacija dohodnine pa 36.080 evrov.

Pri ostalih 130 napovedih gre za odmero davka od premoženja. Prejeli so tudi 18 izjav o neoddajanju nepremičnin ter nekaj prijav tretje osebe.

Durs na podlagi podatkov o lastništvu nepremičnin sklepa, da jim večje število zavezancev še vedno ni posredovalo napovedi, čeprav naj bi imeli v lasti stavbe oziroma dele stavb, za katere ne plačujejo vseh predpisanih dajatev. Zoper zavezance bodo, po uvedbi davčnega postopka ugotavljanja dejanskega stanja in/ali po izdaji odmerne odločbe, izrekli tudi predpisano globo.

Če zavezanec ne vloži davčne napovedi ali je ne vloži v roku, je za tako ravnanje predvidena globa od 200 do 400 evrov. Z globo od 400 do 1200 evrov pa se kaznuje za prekršek posameznik, če v davčni napovedi navede neresnične, nepravilne ali nepopolne podatke.

Zavezancem bodo v primeru ugotovljenega dohodka iz oddajanja premoženja v najem, poleg izrečene globe, izdali tudi odmerno odločbo na podlagi primerljivih podatkov iz napovedi na območju, na katerem nepremičnina leži.

V primeru ugotovljenega dohodka za odmero davka od premoženja pa bo davčni organ po uradni dolžnosti vodil davčni postopek, ugotovil dejansko stanje, izdal odmerno odločbo in vodil prekrškovni postopek ter kršiteljem izrekel sankcijo globe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.