Slovenija
19 ogledov

Durs ve, kdo taji davke

Žurnal24 main
Davčni nadzori. Več nepremičnin imate, večja verjetnost je, da pri vas v kratkem pozvonijo inšpektorji.

Davčna uprava bo ta teden začela pospešeno iskati utajevalce davka na prihodke iz najemnin. Neuradno smo izvedeli, da bodo v prvi fazi pod drobnogledom tiste fizične osebe, ki imajo v lasti več nepremičnin (stanovanj, hiš, poslovnih prostorov), a davčni upravi o teh prihodkih niso poročale (oddale napovedi), niso plačale davka ali pa so napoved oddale, vendar ne za vse nepremičnine.

Durs je namreč od Geodetske uprave RS že pred časom pridobil predvsem podatke o tistih fizičnih osebah, ki naj bi v lasti imele po več nepremičnin. Te podatke je nato primerjal z oddanimi davčnimi napovedmi, in tako prišel do dovolj obsežnega seznama oseb, ki jih bo povprašal, kaj se dogaja z njihovimi nepremičninami. Kako dolg je ta seznam, nam na Dursu včeraj niso želeli razkriti, so pa napovedali, da bodo javnost o poteku akcije obvestili prihodnje dni in državljane spomnili na možnost samoprijave.

Preverjanje izgovorov
"Postopki ne bodo preprosti," ocenjuje poznavalec. Utajevalce davka lahko doleti, da bo Durs primer odprl za pet let nazaj. V primerih, ko se bodo lastniki izgovarjali, da je stanovanje prazno, pa bo menda preverjal tudi plačevanje določenih položnic in podatke pridobival pri upravnikih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.