Slovenija
33 ogledov

Dušan Mramor: "Dodatek bom vrnil zaradi razburjenja javnosti"

Dušan Mramor Anže Petkovšek
"Dodatek bom vrnil bom zaradi razburjenja v javnosti, da razbremenim razpravo," je finančni minister Dušan Mramor odgovoril na vprašanje, zakaj bo vrnil dodatek za stalno pripravljenost, ki ga je prejemal kot dekan ljubljanske ekonomske fakultete. Trdi namreč, da je bilo takrat izplačilo v skladu z zakonom.

V korist študentov smo povečali kakovost študija, poudarja Mramor in pojasnjuje, da si je ljubljanska ekonomska fakulteta pod njegovim vodstvom zastavila cilj, da se prebije v prvi odstotek najboljših šol na svetu.

"To zahteva veliko povečanje programov, povečati smo morali število profesorjev s tujih univerz, pri nas so gostovali tudi profesorji s Harvarda, na tisoč smo povečali število tujih študentov, ki obiskujejo naše programe, pa tudi število naših študentov, ki študirajo v tujini," pravi finančni minister.

Zaradi tega so se povečala obremenitve zaposlenih in glede na okleščen proračun, ki ga je imela fakulteta, so poiskali način, kako bi dodatno delo zaposlenih plačali.

"Pravniki so dodatek odobrili"

"Nobenega razloga nisem imel, da bi dvomil v primernost dodatka za stalno pripravljenost, saj so predlog preverili tudi pravniki. Tudi revizija je bila narejena, ki je pokazala, da za to ni nobenih pravnih zadržkov," je pojasnil Mramor.

Po njegovem trditve sindikalistov, da je bilo s tem kršeno načelo pravičnega plačila, ne držijo. Večina, okoli 80 odstotkov zaposlenih, ki so ta nadomestilo prejemali, je bilo strokovno tehnično osebje. Zaradi izboljševanja kakovosti fakultete je bilo to osebje pod velikim pritiskom, je še povedal Mramor in dodal, da je bilo profesorjev med njimi zelo malo.

"Ljudi, ki so dodatek prejemali, so klicali tudi sredi noči"

"Poskrbel sem, da so bili ljudje, ki so dodatno delali, za to plačani, zato se mi ne zdi korektno, da zahtevajo moj odstop," je odločen nekdanji dekan ekonomske fakultete.  

Zatrjuje še, da je delo bilo opravljeno, zaposleni so bili ljudje ves čas v pripravljenosti, klicali pa da so jih tudi sredi noči.

Koliko časa je dodatek prejemal, Mramor ni razkril, bo ša kljub pozivom vrnil le znesek, ki ga je s tem dodatkom prejel v zadnjih desetih mesecih: "Tako je zapisano v inšpekcijskem zapisniku. To bom spoštoval in upošteval."

Na vprašanje zakaj bo okoli 3.400 evrov vračal v obrokih, odgovarja, da je njegova trenutna plača nižja od tri tisoč evrov. "Imam svoje izdatke in obremenitve, zakon pa mi omogoča odplačilo v 24 mesecih," pojasnjuje finančni minister.

Ostri odzivi, tudi po odstopu

Mramorjev dodatek na pripravljenost in zaprosilo o vračanju v obrokih je v minulih dneh sprožilo ogorčen odziv sindikata zaposlenih v visokem šolstvu, njihovemu pozivu k odstopu finančnega ministra Mramorja in ministrice za šolstvo Makovec Brenčičeve so se pridružili tudi policisti.

Več lahko preberete: Greh je hud, odziv pa še hujši

Na Mramorjeve poteze se je javnost ostro odzvala tudi po današnji novinarski konferenci.

Oglejte si komentarje pod našo objavo na Facebooku. 

 

Očitno javnost ni dovolj razburjena, da bi odstopil. Ali samo Mramor ne ve, da je! → http://bit.ly/1Prl34Z

Objavil/a zurnal24.si dne 13. januar 2016
 

 

 

Komentarjev 18
  • jezero 07:51 15.januar 2016.

    Cerar vodi najbolj gnojnično vlado doslej! Pa tak deklarirani pravičnež! Ne, on je iz istega legla kot Mramor in ta debela in...

  • BojanBojan 16:35 14.januar 2016.

    V sedmih letih je prejel cca 50.000€ (mesečno 600€ neto), vrnil bo 3.700€....na obroke! Seveda, BREZ SRAMU!Če je bila plača rektorja podobna Tekavčičevi - 3400€ neto, potem je v sedmih letih ob plači 282.200€ dobil poleg vsega še ...prikaži več 50.000€ dodatka za stalno pripravljenost!Ni čudno, da je letnik fakultete pri študiju ob delu 2500-3500€! Se ve, koga je treba plačat! Torej, redna plača, pripravljenost, pa še izredni študentje! Svaka mu last! TO je TO!Jesmo li se za ovo borili?!

  • Avatar Leon
    Leon 15:06 14.januar 2016.

    "Dodatek bom vrnil zaradi razburjenja javnosti"........takšna ignoranca ministra jer možna samo na Kosovu in Jebovlju ! Glavni krivec je Cerar ,ki se mu pripravlja evropska pomlad ! Cela Evropa je v zraku .........približno kot pred 80 leti ,samo igralci so se premešali.