Slovenija
22 ogledov

Dva dni do sojenja

Franci Zelenko bo v ponedeljek izvedel, kakšna usoda ga čaka. Žurnal24 main
V ponedeljek bo znano, kakšna bo sodba Slovencu, priprtemu v Turčiji.
"Pričakujem razsodbo, pripravila sem tudi zaključno besedo," je iz Turčije sporočila odvetnica 49-letnega Francija Zelenka, ki naj bi namesto čistila za steklo iz Evrope v Turčijo prevažal anhidrid ocetne kisline za izdelavo heroina.

Spomnimo, da so predlani mariborski kriminalisti predstavili zaključek uspešno končane preiskave mednarodne združbe, ki se je v več državah ukvarjala s trgovino s predhodnimi sestavinami za izdelavo heroina, v okviru tega pa so prijeli tudi Franca Veberiča in Janka Frasa, ki sta naložila tovor Zelenku. Obtožena trdita, da za kislino nista vedela in da sta tovor naložila, misleč, da gre za čistilo za steklo. V pismu, ki nam ga je poslal iz zapora, to trdi tudi Zelenko.

Dolgo čakanje na sodbo
"Ob aretaciji mi niso pojasnili mojih pravic, prav tako niso poskrbeli za prevajalca, v skoraj dveh letih sem imel le dve obravnavi. Za pomoč prosim številne pravosodne organe v Sloveniji, saj so razmere v zaporu nemogoče, vendar je vse brez uspeha," je obupan Zelenko.

Težave z dokumentacijo
"Na obravnavi, ki jo je imel oktobra lani, je bilo rečeno, da v Turčiji čakajo na dokumentacijo Okrožnega sodišča v Mariboru, za katero naj bi zaprosilo državno tožilstvo iz Istanbula," je povedala Zelenkova sestra Milena Eferl, ki bratu za prebivanje v zaporu vsak mesec nakaže od dvesto do štiristo evrov. Sodišče je zbrano dokumentacijo posredovalo ministrstvu za pravosodje, s katerega so nam sporočili, da so prek ministrstva za zunanje zadeve dokumente posredovali v Turčijo. Ali je dokumentacija prišla na pravo mesto, pa bo znano v ponedeljek.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.