Slovenija
17 ogledov

Dva izmed petih otrok revna

Starejši mladoletniki od doma pogosto uidejo zato, da se odpravijo na izlet, pra Žurnal24 main
Dva od petih otrok v Sloveniji sta revna. Na Zvezi prijateljev mladine je trikrat več prošenj za letovanja otrok, prek RK bi jih rado letovalo 20 odstotkov več kot lani.

Reven je vsak poltretji otrok, je pokazala anketa Zveze prijateljev mladine (ZPM), ki revščine ni obravnavala po ozkih merilih statistike, ampak po pokazateljih dobrin, ki jih starši ne morejo več privoščiti svojim otrokom. Rezultati so pokazali, da več kot vsak tretji otrok v Sloveniji nima vsega, kar nujno potrebuje za opravljanje šolskih obveznosti. Revni starši nimajo možnosti, da bi otrokom plačevali dejavnosti, kupovali opremo in vlagali v razvoj njegovih talentov. Otroci zato revščino doživljajo kot veliko stigmo in socialno izključenost, opozarjajo strokovnjaki.

 

Dejstva

132 evrov je največji znesek otroškega dodatka.

270 evrov znaša enkratna finančna pomoč centra za socialno delo ob rojstvu otroka.

70 odstotkov je najvišji odstotek subvencioniranja cene vozovnice za dijake in študente.

16,5 evra znaša subvencija za bivanje v študentskem domu, 40 evrov pa pri zasebniku.
Šole v naravi
Starši, ki prejemajo socialno pomoč, lahko zaprosijo tudi za pomoč pri plačilu šole v naravi. Vedno več pa je staršev, ki do socialne pomoči še niso upravičeni, vendar imajo prenizke dohodke za plačilo. Karitas bo letos pomagal 6.500 otrokom, ki jim starši ne morejo zagotoviti pogojev za šolanje.

Socialno morje

Starši, ki so lani delno plačali letovanje pri nas, delno pa je bilo subvencionirano, letos niso sposobni plačati niti svojega dela, razlagajo pri ZPM. Povpraševanje po letovanju otrok se je pri ZPM v primerjavi z lani povečalo za trikrat. Podobno je na Rdečem križu (RK), kjer ocenjujejo, da je prosilcev za socialna letovanja za 20 odstotkov več kot lani. Povečalo so se tudi število prošenj za druge socialne pomoči. V območnih združenjih RK izjemoma pomaga tudi, če učenec ali dijak nima dovolj sredstev, da bi plačal končni izlet v šoli.

Peljimo jih na morje
Na Štajerskem in v Pomurju, kjer je bilo v zadnjega pol leta največ stečajev, starši ne bodo mogli peljati otrok na morje in jih zato želijo poslati na socialno letovanje; takih je tudi do 50 odstotkov več. RK bo v tem mesecu ponovil že lani uspešno akcijo Peljimo jih na morje!, katere cilj je zbiranje sredstev za letovanje otrok iz socialno šibkih družin.

Intervju z Anito Ogulin z Zveze prijateljev mladine

Pozivam državo, naj se ozre na ljudi!  

Anita Ogulin © Saša Despot

 

Kaj se danes dogaja v revnih družinah?

Ljudje, ki so revni od prej, ne vedo, kaj so počitnice, še nikoli niso bili na počitnicah, ta trenutek pa niti svojim otrokom ne morejo zagotoviti počitniških doživetij. To je najhujše, kar se lahko zgodi družini.

Si lahko pomagajo s socialnimi pomočmi?

Imamo primere, ko socialne pomoči popolnoma zatajijo, prave slovenske družine se zapirajo vase in niso vajene prositi, ne trkajo na vrata, kjer bi lahko dobile pomoč.

Kaj revščina pomeni za otroka?

Tak otrok je popolnoma socialno izoliran, izgubi dostopnost do dobrin, ki jih imajo drugi, izgubi prijatelje ... stiska najbolj udari po otrocih!
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.