Slovenija
8 ogledov

Dva meseca, sicer tema!

Semolič je še zjutraj ob naših vprašanjih zagovarjal dialog z vlado, Rožič je me Žurnal24 main
Ladislav Rožič iz Svobodnega sindikata: Če sindikati z vlado v dveh mesecih ne bodo dosegli soglasja glede minimalne plače, bo Slovenija obstala v temi in z zaprtimi cestami!

Ob robu današnje predstavitve letošnjih dejavnosti Zveze svobodnih sindikatov je Ladislav Rožič, predsednik Svobodnega sindikata Slovenije, napovedal, da če sindikati z vlado v dveh mesecih ne dosežejo sporazuma glede minimalne plače, bodo slovenski delavci in delavke obstali.

"Minimalna plača: če v dveh mesecih ne bo dgovora, bo Slovenija stala. V temi in s cestami zaprtimi. To je dejstvo. Če se bo vlada tako ali drugače odločila, pa je njena stvar," je na naša vprašanja dodal Rožič.

Semolič: Žogica je na strani vlade
Dušan Semolič
je za nas glede letošnjih aktivnosti že zjutraj izpostavil že znane stvari; poudaril je, da bo tudi leto 2010 za delavce in delavke zagotovo izjemno "neprijazno".

"Reforme, ki se pripravljajo, so uperjene v zniževanje delavskih pravic in standarda. Strategije za zmanjšanje proračunskega primanjkljaja bodo peljale v zniževanje delavskih pravic. Zlasti bo pritisk na pokojninsko in zdravstveno blagajno," je znova opozoril Semolič.

Največji projekt te vlade bi moral biti izziv, kaj storiti za tiste delavke in delavce, ki imajo manj kot 600 evrov neto mesečne plače. "Na tej točki se bo letos marsikaj lomilo in zlomilo," je še prepričan prvi mož zveze svobodnih sindikatov.

Čakajoči na petek oziroma vlado

Že jutri je na sporedu nov krog pogajanj glede kolektivne pogodbe, v petek ob 10. uri pa se bodo na sedežu Ekonomsko-socialnega sveta pogovarjali o novem predlogu glede zvišanja minimalne plače.

Glede na to, da je zveza danes predstavljala letošnje aktivnosti, je Semolič na naše vprašanje odgovoril, da novih shodov oziroma množičnih protestov, zaostrovanj v tem trenutku ne pripravljajo. Čakajo namreč na vladno ponudbo glede zvišanja minimalne plače.

Rožič je – kot smo omenili že zgoraj – vendarle omenil, da pri pogajanjih z vlado glede minimalne plače potrpljenje sindikatov pojema.

Tako sindikati kot delodajalci so sicer, kot je znano, zavrnili prvotni vladni predlog, po katerem bi minimalno plačo z letom 2010 zvišali s sedanjih okoli 460 evrov neto na 510 evrov neto, do 562 evrov.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.