Slovenija
33 ogledov

"Dva milijona evrov ni izgubljenih"

Sestanek med šolskim ministrom Igorjem Lukšičem in predstavniki mariborske občin Žurnal24 main
Ljudski vrt. Ob dva milijona evrov. Kdo bo močnejši, občina ali ministrstvo.

"Prekinitev pogodbe je dokončna," je odločno ministrstvo za šolstvo in šport. Tako mariborska občina ne bo prejela predvidenih 860 tisoč evrov evropskih sredstev letos in dobrega 1,1 milijona evrov prihodnje leto za izgradnjo druge faze Ljudskega vrta. "S prekinitvijo pogodbe bo izgubljen celoten znesek, to je dva milijona evrov," je jasno ministrstvo.

Verlič pričakuje preklic
A podžupan Andrej Verlič ostaja optimistično prepričan: "Nič ne bo padlo v vodo. Dva milijona evrov ni izgubljenih." Dodaja, da se je ministrstvo s prekinitvijo pogodbe prenaglilo, in pričakuje preklic odpovedi pogodbe: "Prepričani smo, da je odpoved prezgodnja in da pogodba ne more doživeti takega epiloga."

Upam, da prekinitev pogodbe ni dokončna, in naredil bom vse, kar je v moji moči, da to prekličejo.
Matevž Frangež, mariborski poslanec

 

Pravi še, da so ministrstvo zaprosili za podaljšanje roka in navedli vzroke, ki so objektivni, vendar odgovora niso prejeli. "Smo pa prejeli odpoved pogodbe," dodaja Verlič. Ob tem ne pove, da je ministrstvo 15. septembra za mesec in pol že podaljšalo rok. In še to, kot pravijo na ministrstvu, šele 17. septembra, ko jih je na dostavo zahtevkov za izplačilo evropskih sredstev pozvalo ministrstvo samo.

Prva takšna prekinitev
Na ministrstvu priznavajo, da so že marsikateri občini podaljšali rok za dokončanje razpisov za mesec in pol, kar so storili tudi v primeru mariborske občine, ampak so druge občine v tem podaljšanem času dokončale razpise, medtem ko štajerska občina tega ni storila, zato je "tokratni primer prekinitev podpisane pogodbe s strani ministrstva prvi".

Občina pa opravičuje zamudo s poznim sprejemanjem občinskega rebalansa proračuna. "Ne moremo podpreti javnega razpisa, dokler občina ne zagotovi sredstev. V dveh primerih smo razpis ponavljali, torej obstajajo opravičljivi razlogi, da na ministrstvu dovolijo sprejem aneksa," še meni Verlič.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.