Slovenija
35 ogledov

Dva nova lipicanca za slovenske policiste

Lipicanca policiji policija.si
Kobilarna Lipica je danes Policiji predala plemenita lipicanska konja 583 Favory Torysa I in 634 Favory Steaka XXVII. Konja, stara sedem oziroma šest let se bosta kot prva lipicanca pridružila šestim konjem, ki že službujejo v Policijski postaji vodnikov službenih psov in konjenikov Maribor.

V. d. direktorja Kobilarne Lipica dr. Boštjan Bizjak je ob donaciji in predaji lipicanskih konj poudaril željo Kobilarne Lipica po nadaljnjem sodelovanju s Policijo, ki je bilo doslej več kot uspešno: "Vključevanje lipicanskih konj v enote Policije dokazuje veliko in vsestransko uporabno vrednost lipicanca. Ta je sicer najbolj poznan kot konj za dresurno jahanje, v mednarodnem športu  je konkurenčen kot vprežni konj, cenjen in zanesljiv pa je tudi kot rekreativni konj in delovni konj policije.

Lipicanca policiji | Avtor: policija.si policija.si

Slovenska policija je že leta 2010 z Javnim zavodom Kobilarna Lipica podpisala sporazum o medsebojnem sodelovanju. “Na tej podlagi je Policija danes od Lipice prevzela dva lipicanca, ki ju bomo še danes prepeljali v konjeniško enoto v Maribor, kjer se bosta pridružila šestim konjem drugih pasem,” je povedala mag. Tatjana Bobnar ob prevzemu.

Podobno sestavo konj imajo tudi v konjeniški enoti v Ljubljani, kjer je trenutno sedem lipicancev  in pet konj ostalih pasem.

Konji so v več desetih letih, odkar jih uporabljamo pri številnih policijskih nalogah, izkazali kot zelo učinkoviti sodelavci. Uprabljamo jih tako pri vzdrževanju javnega reda in miru, pri iskalnih akcijah, nazdoru območij, ki so težje dostopna ali neprevozna za vozila, nadzoru parkovnih površin v mestih in številnih drugih nalogah,” pri tem sporočajo iz policije.

Lipicanca policiji | Avtor: policija.si policija.si

Dodajajo še, da se policistov s konji zelo razveselijo tudi otroci, ko se z njimi srečujejo v različnih oblikah vzgojno varstvenih programov. Skratka konje v policiji uspešno uprabljamo tako za promocijo, preventivo kot tudi v samih policijskih akcijah in lahko rečemo, da so dobri in zasnesljivi partnerji v postopku z ljudmi."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.