Slovenija
26 ogledov

Dva od imenovanih že odšla

<biznis> 01.04.2008 Telekom stavba, Bavarski dvor, Ljubljana, foto: Bostja Boštjan Tacol
Potem ko je Telekom po zapletih okoli sklica današnje skuščine vendarle dobil nadzornike, sta dva izmed njih že odstopila.

Telekom je po zapletih okoli sklica današnje skupščine dobil nove nadzornike. To so postali Borut Jamnik, Bernarda Babič, Adolf Zupan, Matjaž Janša, Miha Klun in Tomaž Berločnik.

Matjaž Janša je po nekaj urah že odstopil z obrazložitvijo, da si ne predstavlja delovanja v nadzornem svetu, ki je sestavljen v nasprotju s predlogom AUKN, ki zastopa največjega lastnika - državo. "Ocenjujem, da je v takih razmerah porušeno zaupanje med nadzornim svetom in državo," je zapisal v obrazložitvi. "V teh okoliščinah ne vidim veliko možnosti za svoj kakovosten prispevek k upravljanju družbe." Iz istih razlogov je odstopil tudi Miha Klun.

Skupščina je namreč glede nadzornikov potrdila nasprotni predlog Modre zavarovalnice in pooblaščencev, ki jih je zastopalo društvo Mali delničarji Slovenije, in v nadzorni svet namesto predlaganega Mateja Kovača imenovala Jamnika, namesto predlaganega Matjaža Savodnika pa Babičevo. Preostale nove člane so imenovali skladno s prvotnim predlogom države.

Potrdili so tudi predlog izplačila vmesne dividende, ki bo znašala 3,3 evra bruto na delnico, kar skupaj nanese 21,5 milijona evrov.

Razrešeno vodstvo Soda

Zaradi zapletov glede sklica današnje skupščine je bilo danes razrešeno vodstvo Slovenske odškodninske družbe. Sod pod vodstvom Tomaža Kuntariča je namreč v torek zahteval preklic skupščine, ki pa je predsednik uprave Telekoma Rudolf Skobe ni upošteval. Za preklic skupščine se je danes zavzel tudi minister Zvonko Černač.

Potem ko je AUKN prenehala obstajati je njen pravni naslednik do nastanka krovnega upravljalskega holdinga postal Sod. V prehodnem obdobju mora uprava Soda za vsako korporativno pomembno potezo, tudi za navodilo za umik sklica skupščine, dobiti soglasje državnega zbora.

Nesklepčnost v prvem sklicu

Skupščina Telekoma Slovenije bi se morala sicer začeti že ob 14. uri, a so jo zaradi neklepčnosti, saj je bilo prisotnega le 38,6 odstotka kapitala ponovno sklicali za eno uro.

Ob novem sklicu ni bilo več pogoja, da mora biti prisotnega vsaj 51 odstotkov kapitala, tako da je skupščina veljavno odločala ne glede na število zastopanih delnic.

Na drugi skupščini Telekoma Slovenije je bilo prisotnega 41,51 odstotka kapitala.

Komentarjev 1
  • Vseslovensko Združenje Malih D 19:56 06.februar 2013.

    VIDEO REPORTAŽA z današnje TELEKOMOVE SKUPŠČINE v znamenju odvzema glasov največjim delničarjem, poizkusov preklica ter imenovanja novega nadzornega sveta po nasprotnem predlogu Modre zavarovalnice in Društva MDShttp://www.youtube.com/watch?v=SV4O-ToNnxc