Slovenija
18649 ogledov

"Dva otroka sem morala preživeti s 1500 evri manj"

"Leto sem morala preživeti s 1500 evri manj," o pritožbi, ki še ni rešena, pravi bralka. Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve pričakujejo, da bodo do konca leta rešili težavo, ki jih tare že sedem let.

"Leto sem morala preživeti s 1500 evri manj," o pritožbi, ki še ni rešena, pravi bralka. Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve pričakujejo, da bodo do konca leta rešili težavo, ki jih tare že sedem let.

"Na pritožbo, ki sem jo dala januarja leta 2018, še nisem dobila odgovora. Vmes je ta sporna odločba že potekla in sem dala novo vlogo ter dobila pravilno odločbo. Sem pa eno leto dobivala okrog 50 evrov manj otroških dodatkov in plačevala 80 evrov več vrtca, skupaj torej v enem letu torej približno 1500 evrov," nam je povedala bralka, ki že leto in pol čaka na rešitev pritožbe na odločitev centra za socialno delo. 

Z bivšim možem imata za dva otroka sostarševstvo, preživnine bivši mož ne plačuje, ampak pokriva določene stroške za otroke, center za socialno delo pa je upošteval, kot da mama prejema 300 evrov preživnine na mesec.

Kot kaže, pa bo čakanja naše bralke kmalu konec. Zdaj namreč na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve rešujejo leto in pol stare pritožbe, trenutno se namreč rešujejo pritožbe na odločbe CSD za otroški dodatek, državno štipendijo, subvencijo vrtca, subvencijo najemnine, ki so prispele v začetku leta 2018.

"Na MDDSZ se že od leta 2012 ( od uveljavitve nove socialne zakonodaje ) soočamo z zaostanki pri reševanju pritožb na odločbe centrov za socialno delo. V zadnjem obdobju smo sprejeli dodatne ukrepe, da se zaostanki odpravijo oziroma, da se zagotovi odločanje v zakonskem, 60 dnevnem roku. Odprava zaostankov je ena od prioritetnih nalog ministrstva," pravijo.

Izjema so pritožbe zoper denarno socialno pomoč in varstveni dodatek, ki se rešujejo prednostno in zaostankov praviloma nimamo.

8. maja so imeli 2980 pritožb, ki bi jih že morali rešiti, a jih še niso. Čeprav to pomeni tri tisoč ljudi, ki že več kot dva meseca čakajo na odločitev in zaradi tega morda plačujejo bistveno višjo položnico za vrtec ali prejemajo nižji otroški dodatek, je to velik napredek. Še sredi februarja jih je bilo namreč 915 več.

Utemeljena le vsaka deseta pritožba

"Ob približno enakem prilivu pritožb predvidevamo, da se bo tako do konca leta 2019 odpravila večina zaostankov pri reševanju pritožb," napovedujejo. Utemeljenih pritožb je sicer le okoli 10 odstotkov.

Največji priliv pritožb je bil leta 2012 takoj po uvedbi nove zakonodaje, takrat je na ministrstvo prišlo več kot deset tisoč pritožb, potem pa vsako leto manj, lani in predlani je prispelo okrog tri tisoč pritožb.

Lani je pri projektu odprave zaostankov pri reševanju pritožb sodelovalo 14 strokovnih sodelavcev, ki so poleg svojega dela izvajali povečan obseg dela in na mesec rešili 120 dodatnih pritožb, kar je v enem letu pomenilo 1440 rešenih pritožb.

Februarja letos je vlada povečala obseg sredstev za izvedbo projekta, zdaj na projektu dela 32 strokovnih delavcev s celotnega ministrstva, ki poleg svojega rednega dela izvajajo povečan obseg dela, za določen čas so zaposlili tri dodatne ljudi, enega pripravnika, eno osebo pa zaposlili za nedoločen čas.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 19
  • Avatar Iliazarra
    Iliazarra 01:22 16.maj 2019.

    Želite najti žensko za eno noč? Dobrodošli v >>> www.3xDate.top

  • romzy 20:31 15.maj 2019.

    Točno tako kot praviš Alioness,plačujemo neučinkovito birokracijo ,katera je plod socialnih transferjev sprejetih v parlamentu. MK-ja pa sploh ne razumem kaj bi rad povedal.Nekaj bluzi ;takšna je zakonodaja in kje se počuti oškodovanega ? Ljudje pač zahtevajo za otroke kar ...prikaži večar jim po zakonu pripada in to ni nobeno izkoriščanje proračunskega denarja.

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 19:49 15.maj 2019.

    Če bi meli urejeno tako kot v Avstriji, kjer vsi plačujemo enako višino vrtca, in to ne 400, 500€ kot v Sloveniji, temveč 100, 200€, kjer vsi dobimo enako višino otroških dodatkov, kjer nobena stvar ni odvisna od višine prihodkov, ...prikaži več potem bi vsa ta birokracijska drhal odpadla. Tak si pa samo sebi delo delajo in otežujejo ljudem življenje.