Slovenija
269 ogledov

Dva tisoč je bilo premalo

Očitsitmo Slovenijo Anže Petkovšek
Očistimo Slovenijo. Za prevoz pištol odšteli vsaj tri tisoč evrov. Bubanja: Pred bogom prisegam, da nisem skrival in prodajal orožja.

Štirim od devetih domnevnih tihotapcev droge, ki so jim v sredo na kranjskem sodišču začeli soditi zaradi domnevno nezakonitega trgovanja s kokainom, so včeraj začeli soditi, ker naj bi hkrati tihotapili tudi orožje in eksploziv.

Vsi štirje naj bi delovali v obsežni kriminalni združbi, ki so jo lani maja policisti razbili v eni največjih kriminalističnih akcij v zgodovini države Očistimo Slovenijo. Darko Palević je sodnici priznal, da je uredil in našel prevoznika, voznika tovornjaka, ki je v Italijo odpeljal torbo s 30-imi pištolami.

"Povedal sem mu, da potrebujemo prevoz za eno torbo orožja. Nič pa nisem našteval, katero orožje je notri. Ko sem to torbo prevzel pri Radetu Bubanji, sem poleg dobil še telefonsko številko tistega, ki bi v Italiji prevzel to orožje. Prevozniku sem sprva zato ponujal dva tisoč evrov plačila, pa je na koncu pristal le na tri tisoč," se zagovarja Palević.

V Francijo ne v Genovo

Palević je prevozniku sicer naknadno priznal, da je to orožje pravzaprav potrebno dostaviti v Francijo in ne v Genovo. Prevozniku naj bi vpisal naslov, kamor mora orožje dostaviti v navigacijsko napravo v tovornjaku, sam pa je vozil pred njim v osebnem vozilu. V francoskem Cannesu pa bi orožje predali domnevnemu šefu, pajdašu Črnogorcu Veliborju Popoviću. Palević pri tem zagotavlja, da je njegov zagovor povsem resničen. "Prevoznik zdaj trdi, da sploh ni vedel, kaj je nalagal in kaj je odpeljal. Pa tudi to, da ni vedel, da gre pravzaprav v Cannes. Jaz vam pa povem točno tako, kot je bilo. Jaz sem vam vse enako opisoval že na prvem zašlišanju," pravi Palević.

Prisegel pred bogom

47-letni Rade Bubanja je pred sodnico zatrjeval, da ni niti skrival niti prodajal orožja. "Prisegam pred bogom Jezusom Kristusom, da nisem dobil niti centa," je dejal. "Da nisem prodal nič in da nisem nikoli šel po orožje."

"Nisem vedel, zakaj me iščejo"

Velibor Popović pa je dejal: "S tem orožjem nimam čisto nič. Moja edina napaka je, da sem na obisk k sebi v Cannes povabil Palevića. Za to sem izvedel, ko me je znanec maja lani poklical iz zapora, da je policija ujela neke fante in da jih ves čas zaslišujejo o njem." Kot je povedal, je po tem začel preverjati, zakaj ga iščejo in poklical odvetnika v Kranju, ki ga je poznal že od prej. Ta naj bi ga povezal z odvetnikom Antonom Šubicem in on naj bi mu svetoval, naj ostane v Franciji, dokler ne bo jasno, zakaj ga sploh iščejo.

"Vztrajal sem, da moram, pa četudi grem zato v pripor, priti v Slovenijo in dokazati, da s tem orožjem nimam nič," je dejal. "Ko sem prišel v Kranj, mi je odvetnik Šubic rekel, naj Kranj hitro zapustim, da me kdo ne bi videl. Zagotovil mi je, da bo on obvestil sodisše in tožilko, da sem v Sloveniji. In takrat me je policija prijela."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.