Slovenija
25 ogledov

Dvajset let Majniške deklaracije

Majniško deklaracijo je pred dvajsetimi leti na Kongresnem trgu prebral Tone Pav Žurnal24 main
Predstavniki slovenskih opozicijskih gibanj so 8. maja 1989 na Kongresnem trgu v Ljubljani podpisali Majniško deklaracijo in z njo zahtevali suvereno državo slovenskega naroda.

Deklaracijo, ki je postavila temelje Demosovega političnega programa, je na množičnem protestnem zborovanju zaradi aretacije Janeza Janše prebral pisatelj Tone Pavček. Zborovanje je bilo poimenovano "odprta seja predsedstva RK ZSMS", ker so ga takratne oblasti prepovedale. Deklaracija je bila objavljena v dnevnem časopisju, v Delu 10. maja 1989. Društvo slovenskih pisateljev, Slovenska demokratična zveza (SDZ), Slovenska kmečka zveza (SKZ), Slovensko krščanskosocialno gibanje (SKSG) in Socialdemokratska zveza Slovenije (SDZS) so v uvodu deklaracije zapisali, da nesporazumi, provokacije in odkrite sovražnosti, ki so jih leta 1989 doživljali Slovenci v Jugoslaviji, slednje prepričujejo o prelomnosti zgodovinskega trenutka in jih obvezujejo, da v jasni obliki izrečejo svojo voljo, iz katere bi sledila dejanja v prihodnosti.

Deklaracija je bila sestavljena iz treh točk: prva je predvidela zahtevo živeti v suvereni državi slovenskega naroda, druga pa zahtevo, da bi Slovenija kot suverena država lahko samostojno odločala o povezavah z južnoslovanskimi in drugimi narodi v okviru prenovljene Evrope. V tretji točki je bilo zapisano, da je glede na zgodovinska prizadevanja slovenskega naroda za politično samostojnost slovenska država lahko utemeljena le na spoštovanju človekovih pravic in svoboščin, demokraciji, ki vključuje politični pluralizem, ter družbeni ureditvi, ki bo zagotavljala duhovno in gmotno blaginjo v skladu z naravnimi danostmi in v skladu s človeškimi zmožnostmi državljanov Slovenije.

Majniška deklaracija je bila temelj političnega programa Demokratične opozicije Slovenije (Demos). V Demos so se leta 1990 pod vodstvom Jožeta Pučnika združile politične stranke, nastale v letih 1989–1990, in sicer SDZ, SDZS, SKSG oziroma Slovenski krščanski demokrati (SKD), SKZ in Zeleni Slovenije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.