Slovenija
133 ogledov

Dve leti zapora ob koncu tedna

Zoran Thaler
1/3
Anže Petkovšek
Plačati bo moral še 32.350 evrov denarne kazni in donacijo pediatrični kliniki.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču je potekal predobravnavni narok zoper bivšega evropskega poslanca Zorana Thalerja zaradi jemanja podkupnine. Ker je kazen priznal, sojenja ne bo, ampak mu je sodišče po dogovoru s tožilstvom prisodilo kazen dveh let in pol zapora, ki ga bo prestajal ob koncih tedna, in 32.350 evrov denarne kazni - to bo lahko poravnal v 24 obrokih. Poleg tega je že pred predobravnavnim narokom nakazač 15.000 evrov kot donacijo pediatrični kliniki in pet let ne bo smel opravljati poklica. 

Postopek proti Thalerju so sprožili pred tremi leti, ko so ga novinarji The Sunday Timesa pod pretvezo, da so lobisti, ujeli in posneli pri dogovarjanju o podkupnini, ki bi jo prejel v zameno za podporo določenim predlogom v Evropskem parlamentu.

Iskreno se je opravičil

Thaler je v zaključnem govoru dejal, da obžaluje, kar se je dogajalo zadnja tri leta. Po njegovih besedah je šlo za inscenirano medijsko afero, za svoje dejanje pa se je vsem iskreno opravičil.

V izjavi za medije je spomnil, da je po izbruhu afere pred tremi leti odstopil, šel sam na komisijo za preprečevanje korupcije in se opravičil. "Ne glede na to, da pošta ni nikoli čakala, da bi bila dvignjena, je minilo tri leta, da smo prišli do današnjega naroka. Če ne bi bilo tega sporazuma, bi se tukaj srečali čez približno dve leti," je dejal.

Tožilka Blanka Žgajnar je dejala, da je edina olajševalna okoliščina za Thalerja priznanje krivde. Skladno z dogovorom s tožilstvom se je Thaler s priznanjem krivde odrekel možnosti pritožbe, čeprav mu je sodnica ob odhodu iz dvorane dejala, da se lahko pritoži.

Komentarjev 9
  • ennanova 08:37 12.februar 2014.

    Zakaj ni dobro biti bogatKo nas nagovarjajo, naj bogatimo in uspevamo, nas nagovarjajo k manjši socialni in družbeni odgovornosti, k manjši socialni pravičnosti, ne k večji. Egoisti in povzpetniški privatni lastniki kapitala nimajo nobenega posebnega interesa za obče dobro, ...prikaži več kar je logično. Self-interes pač ni isto kot družbena solidarnost ali …http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/1470-zakaj-ni-dobro-biti-bogat

  • mkmorfius 08:36 12.februar 2014.

    ker je bil pripravljen sprejeti 100.000€ je kazen le slabih 50.000 in vikend zapor. V sloveniji je tudi kazen za uničevanje in prevračanje zabojnikov za smeti - zagrožena kazen 3-8 let zapora. Zdej pa primerjaj ta 2 kazniva dejanja in ...prikaži več kazni ki so predvidene... BananaRepublika

  • alfredo 17:29 11.februar 2014.

    Vidni član katere stranke je? Nisem zasledil, da bi to zapisali. Ali to pišete samo, če je član SDS?