Slovenija
3097 ogledov

Dveletni Anej zaradi okužbe z meningokoknim meningitisom umrl v enem dnevu

rešilec Saša Despot
Popolnoma zdrav dveletnik se je v soboto še razigrano igral, v nedeljo mu niso mogli več pomagati.

Dveletni Anej iz Mežice se je v sredo vrnil s počitnic na morju, v soboto je bil še popolnoma zdrav, v nedeljo zjutraj pa se je zbudil s temperaturo, bruhal je in imel drisko. V dežurni ambulanti so mami svetovali, da mu zbija vročino in mu daje piti po požirkih. "V začetku se bolezensko stanje ne razlikuje od viroze," pravi Marko Pokorn iz Infekcijske klinike v Ljubljani.

Z rešilcem v Ljubljano

Popoldne so so se pojavili izpuščaji in starši so otroka nemudoma odpeljali k dežurnemu zdravniku na Ravnah na Koroškem in od tam takoj v slovenjgraško bolnišnico, kjer pa so odredili nujen prevoz v Ljubljano, kjer je deček zaradi akutne bakterijske bolezni - meningokoknega meningitisa tipa B, kmalu po sprejemu umrl.

Mama: Kaj bi lahko storili drugače?

"Zdravniki in zdravstveno osebje so dali vse od sebe, nikogar nič ne krivim, zdravnica v Slovenj Gradcu se je zelo trudila, to sem videla. Aneja mi nihče ne more vrniti, to vem. Sem se pa tudi spraševala, ali bi lahko storila kaj drugače, da bi bil še živ. Zdravniki so mi povedali, da smo ravnali prav, da tudi oni ne bi storili drugače, če bi ga k dežurnemu zdravniku peljali že zjutraj," je za Večer povedala mama Anja Lesjak. "Edino, kar pa bi gotovo storila drugače, če bi lahko čas zavrtela nazaj, je to, da bi otroka dala cepiti. Rekli so mi, da cepivo obstaja. Zakaj potem otrok ne cepijo?"

10 odstotkov obolelih umre

Meningokokni meningitis tipa B je redka bolezen, ki napreduje zelo hitro, bolniku pa je mogoče pomagati, če dovolj zgodaj dobi antibiotik. Zaradi gnojnega vnetja možganskih ovojnic odpovejo vsa obtočila, po telesu se začnejo pojavljati krvavi izpuščaji.

meningokokni meningitiso tipa B | Avtor: Profimedias Profimedias

V Sloveniji na leto zboli povprečno deset ljudi. Za okužbo so najbolj dovzetni majhni otroci in mladostniki. Bolezen, ki jo je težko diagnosticirati, v približno desetih odstotkih primerov povzroči smrt, v 15 odstotkih pa preživeli utrpijo trajne posledice, kot so na primer amputacije okončin, slepota, gluhost in poškodbe možganov.

Cepivo na recept v Avstriji

V Sloveniji obstaja cepivo proti štirim tipom meningokoknega meningitisa, a ne za tip B. Po podatkih nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) naj bi bilo cepivo pri nas na voljo prihodnje leto, zaenkrat pa ga lahko tisti, pri katerih obstaja povečano tveganje za okužbo, na recept dobijo v Avstriji. Cepljenje je v Sloveniji, tako kot drugje po Evropi, samoplačniško, del rednega programa pa je v Veliki Britaniji.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • jozicamurn 15:18 17.oktober 2016.

    Jaz še kar zaupam v slovensko zdravstvo in glede na težko stanje malega Aneja izrekam sožalje družini, vendar se mi zdi da pomoči tu več ni bilo in da je bila res višja sila.Bogo malo bitjece :(Trenutno ...prikaži več stanje v zdravstvu pri nas glede na moje opažanje:1.) Doktorji in kirurgi so med najuspešnejšimi v EU, k nam hodijo tudi iz drugih držav na operacije. Strokovnost je na nivoju kot mora biti.2.) Diplomirane medicinske sestre ne delajo nič in si praskajo rit misleč da so doktorice. Ne pomagajo medicinskim sestram, ko je povečan obseg dela in ne opravljajo dela, ki so zabeležena v pogodbi in raje to prelagajo na medicinske sestre, ki so preobremenjene.3.) Medicinske sestre so preobremenjene, premalo plačane, prevelik obseg dela in v čast redkim izjemam jim višje medicinske sestre načeloma ne pomagajo in se pravijo važne.Pri nas je inšpekcija zatajila, ker na koncu bo za vse probleme kriva le še kakšna medicinska sestra, ki ni ne kriva ne dolž

  • Laznivi 16:40 03.september 2016.

    Slovensko zdravstvo je izplenjeno in se se pleni tako da razen za place nimajo vec niti za destilirano vodo

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 10:50 03.september 2016.

    Jah... po medicinski dogmi, ne po logiki. Vročina je vedno z namenom, to je naš evolucijski obrambni mehanizem. Mehanizem preživetja... če bi bila škodljiva, potem je evolucijsko ne bi bilo.