Slovenija
24 ogledov

Dvig DDV je slaba reklama

Slovenija 17.12.2012 Samo Kupljen, direktor podjetja Bauhaus, clan upravnega odb Saša Despot
Učinek. Napoved višjega DDV je na Hrvaškem dvignila promet v trgovinah, pri nas pa nič.

“Na Hrvaškem se je pred dvigom DDV povečal promet, pri nas pa se nič ne pozna. V normalnih časih bi se, toda ko se ljudje bojijo za službo, odlagajo vse večje izdatke, zato se kljub napovedanemu dvigu DDV ne porablja čisto nič več. Se bo pa po dvigu DDV še manj,” je prepričan Samo Kupljen, direktor Bauhausa Slovenija.

Lastna reklama je boljša

“Verjetno je posamezne kupce k nakupu spodbudila tudi prihajajoča sprememba, vsekakor pa ne moremo govoriti o povečanem povpraševanju pred uvedbo višje stopnje DDV,” pravijo tudi v Big Bangu, kjer je “junijska prodaja v okviru pričakovane, na nekoliko večje povpraševanje pa je vplivala predvsem prodajna akcija prejšnji teden, ki pa ni bila povezana s spremembo DDV”. Big Bang dviga DDV tudi ni uporabljal kot reklame za junijske nakupe.

Tudi v M Tehniki so junija imeli povečano prodajo, “ki pa je v večji meri rezultat pospeševalnoprodajnih dejavnosti M Tehnike v tem obdobju in povečani prodaji določenih sezonskih izdelkov”. Najbolj se je povečala prodaja velikih gospodinjskih aparatov, klimatskih naprav, izdelkov za osebno nego ter opreme za urejanje okolja in kopalnic.

“Zdajšnja faza krize bo bolj vplivala na razpoložljivi dohodek ljudi kot doslej, čeprav bo padec BDP manjši, kot je bil leta 2009,” je dejal Borut Strnad s Statističnega urada RS. Takrat je BDP padel za skoraj deset odstotkov, poraba pa manj kot za dva; zdaj poraba pada celo bolj kot BDP.

Komentarjev 5
  • allstarr111 18:54 28.junij 2013.

    Pa tolk je bilo govora in enih oddaj kako bodo ta dva procenta dejansko plačali trgovci :)O mama jest bi želel da dajo 50% ddv da se zadeva na hitro konča ne pa da životarimo še naslednjih 10 ...prikaži več let postopoma, ker tole dol več ne bo šlo, to je zagotovo, v bistvu bodo čez par mesecev rekli da so se ušteli in ga dvignili še za 3 procente, ter nekje proti koncu leta še za 3, tolk ta letos :)

  • Darko 17:18 28.junij 2013.

    PA SO REKLI, da ko bo plagiatorškova bosta MED IN MLEKO tekla v potokih.KERI NESPOSOBNEŽI, JAO

  • erikkk 16:55 28.junij 2013.

    Upam da bodo ljudje še bolj šparčni... in pokazali dvigu DDV-ja da se ne splača ...