Slovenija
19 ogledov

Policijski sindikat: "Virant ignorantski in ponižujoč"

slovenija 06.12.07, Gregor Virant, minister za javno upravo, foto Dejan Mijovic slovenija 06.12.07, Gregor Virant, minister za javno upravo, foto Dejan Mijovic
"Zaostrovanje stavke je nepotrebno in neprimerno," je dejal minister za notranje zadeve Gregor Virant. Sindikat ogorčen: "Minister zavaja!"

V Policijskem sindikatu Slovenije (PSS) so ogorčeni nad današnjimi izjavami ministra za notranje zadeve Gregorja Viranta. Pravijo, da je na novinarski konferenci nanizal kup neresničnih dejstev, očitno z namenom "da opraviči svoj ignorantski in ponižujoč odnos do policistov in zaposlenih v Policiji in na Ministrstvu za notranje zadeve (MNZ)" in da je izjave izkoristil za lastno promocijo.

Virant je namreč danes povedal, da socialni dialog na ministrstvu teče. Spomnil je, kako sta se reprezentativna sindikata odzvala na nedavni sporazum s socialnimi partnerji, podpisala ga namreč nista, čeprav so, kakor trdi Virant, zares močno upoštevali položaj policistov. Policist je tako takrat izgubil 5 evrov bruto na mesec, kar je po Virantovi oceni bistveno manj kot pri drugih plačnih razredih. V PSS pojasnjujejo, da je taka razlika le pred linearnim znižanjem in kompresijo in ne upošteva znižanja pri dodatkih za delo v izmenskem casu, nadurno delo, dodatku za delovno dobo in stalnost. Ta razlika pa se giblje med 50 in 100 evri odvisno od plačilnega razreda posameznega policista in zaposlenega v Policiji in MNZ. Pri PSS poudarjajo, da dialog nikakor ne teče, saj da se Virant norčuje iz stavkovnih zahtev, s pogajanji zavlačuje, če do njih pride, pa se jih sam ne udeleži.

Virant vidi 400 evrov višje plače

Klasični policist s 5. stopnjo izobrazbe ima po Virantovih navedbah povprečno plačo 1.076 evrov neto na mesec. Povprečno izplačilo na račun, torej z malico, prevozom na delo, pa je 1.286 evrov. Virant pri tem poudarja, da je to višja plača od povprečne v Sloveniji. Priznava, da plače niso visoke, so pa vendarle višje od povprečja. Glede na druge uniformirane poklice je plača višja – srednja medicinska sestra na urgenci dobi tisoč evrov neto, drugi zaposleni na podobni ravni v administraciji pa tudi 750 evrov neto. V PSS so to označili za neverjetno sprenevedanje: policist v 21. plačnem razredu ima od 1. junija letos osnovno plačo 959, 36 EUR bruto, kar pomeni približno 660 EUR neto. To pa še zdalec ni primerna plača za preživetje policistove družine in nikakor ni večja od povprecja glede na druge uniformirane poklice, temveč je enako sramotno nizka, pri čemer imajo policisti več obveznosti, kot primerljivi poklici, so prepričani.

"Nekatere zahteve policijskega sindikata so nesprejemljive. Dvig plač za 10 odstotkov je finančno povsem nevzdržen. Poleg tega to sproži zahteve drugih skupin, kar bi vodilo v nedvomni bankrot," pravi Virant. O rasti plač oziroma odpravi anomalij se bodo lahko pogovarjali šele, ko bo v državi gospodarska rast.

Hrvaška policija | Avtor: Davor Javorović/Pixsell Davor Javorović/Pixsell
"Policisti ne smejo škodovati državljanom"

Glede poteka stavke Virant pravi, da je generalnemu direktorju policije že naročil, da se na mejnih prehodih ne vzpostavlja dodatnih kolon, ne sme se šikanirati in podobno. "Lahko kritizirajo vlado in ministra, ne smejo pa škodovati državljanom," je dejal. Virant ima občutek, da je ministrstvo talec boja za prestiž med dvema sindikatoma.

O letakih, ki naj bi jih policijski sindikat razdeljeval ljudem in govorijo o tem, da je Slovenija država korupcije in krši pravice, je dejal, da govorijo "sami zase" in opozoril, da policija ne sme stavkati na način, ki bi povzročal gospodarsko škodo državi.

 
Komentarjev 18
  • dragec 07:56 17.julij 2013.

    Zamislite našo neumnost, bil je minister, nagradimo ga še z dodatnim dvojnim ministrovanjem, izvemo njegove mučke z zaposlovanjem soproge v javni upravi, kasiranjem za predavanja na univerzah, odhodi na dopuste (kao, jaz sem minister in naj bi bili čim bolj ...prikaži več poceni) in še in še. Ko pa vidiš tale njegov "pošteni" obraz in on bo ugotavljal, kdo v javni upravi dela in nedela......

  • Šemefuky 22:07 16.julij 2013.

    Prasca v klobase.

  • Šemefuky 20:17 16.julij 2013.

    Prase je tok samovšečno, da misli, da je Zoki car. On nikoli ne bo Zoki, ker nima jajc. On je čisto mala baraba, đabić in okoriščevalec na račun davkobudaloplačevalcev.