Slovenija
70807 ogledov

Dvig pokojnin bo višji, kot je kazalo

Denar, evri Profimedia
Plače se se lani zvišale za 2,8 odstotka, kar pomeni, da se bodo pokojnine konec meseca zvišale oziroma redno uskladile za 5,2 odstotka.

Statistični urad je danes objavil manjkajoči podatek za izračun, to je rast plač v lanskem letu, za jutri je sklicana seja sveta Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ki bo ugotovil in nato uradno objavil višino uskladitve.

Pokojnine se zvišajo za seštevek 40 odstotkov inflacije in 60 odstotkov rasti plač v preteklem letu. Plače so se lani v primerjavi z letom prej zvišale za 2,8 odstotka, k uskladitvi pokojnin bo tako rast plač prispevala 1,68 odstotka.

Inflacija je lani znašala 8,8 odstotka. Čeprav ste morda kje prebrali, da je letna inflacija 10,3-odstotna, se pa pri izračunu ne upošteva ta podatek. To je namreč višina cen decembra v primerjavi s prejšnjim decembrom, zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju pa izrecno določa, da se upošteva podatek o rasti cen življenjskih potrebščin v obdobju januar – december v primerjavi z enakim obdobjem leto pred tem. V tabelah statističnega urada je treba poiskati stolpec I-XII 2022/I-XII 2021. K povišici inflacija prinese 3,52 odstotka, skupaj s plačami pa to pomeni 5,2-odstotno uskladitev pokojnin.

Kaj prinese 5,2-odstotna uskladitev, lahko preverite v spodnji tabeli. 

Po podatkih o plačah za prvih deset mesecev je kazalo, da bo zvišanje 4,8-odstotno, ko so bili znani podatki o rasti plač za prvih 11 mesecev lanskega leta pa je kazalo, da se bodo pokojnine uskladile za 5,1 odstotka.

Redna uskladitev se opravi februarja s poračunom tudi za januar, kar pomeni, da bo februarska pokojnina za 10,4 odstotka višja od januarske, marčna pa znova nižja oziroma 5,2 odstotka višja od januarske.

Upokojenci z napovedano redno uskladitvijo niso zadovoljni in zaradi visoke inflacije zahtevajo višjo uskladitev pokojnin, organiziran je bil celo velik protest, a fiskalni svet je v svoji februarski redni objavi o stanju javnih financ opozoril, da "so se povprečne pokojnine v zadnjih treh letih realno vidno povečale, v okviru epidemije pa so bili izplačani tudi dodatki v višini skoraj 200 milijonov evrov". Povedano bolj po domače, rast pokojnin je bila višja kot inflacija, kar pomeni, da so pokojnine za razliko od plač v javnem sektorju na primer realno zrasle. "Povprečna starostna pokojnina, ki predstavljajo največji delež odhodkov, je bila v povprečju lanskega leta za 18,6 % višja kot leta 2019. Povprečna invalidska se je v tem obdobju povečala za 19,3 %, družinska oziroma vdovska pa za 16,3 %," je v februarskem poročilu o stanju javnih financ opozoril fiskalni svet. Kumulativna inflacija v tem obdobju je po navedbah fiskalnega sveta znašala 10,9 odstotka. 

Po drugi strani pa so podražitve tiste z nižjimi prihodki, ki večino denarja namenijo za hrano, prizadele bolj kot kaže skupni podatek o inflaciji. Po zadnjih podatkih statističnega urada so se cene hrane in brezalkoholnih pijač v enem letu zvišale za skoraj 20 odstotkov. Januarja so bile v primerjavi z lanskim januarjem 19,3 odstotka višje.

V Sindikatu upokojencev Slovenije kljub temu pričakujejo pričakujejo še dodatno uskladitev pokojnin v višini enega odstotka in izredno uskladitev za 4,4 odstotka.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 19
  • igor52 09:31 22.februar 2023.

    Za začetek poravite krivico, storjeno z razliko v odmernem odstotku pokojnine med moskimin in ženskami. Saj popravljate krivice za nazaj, anede?

  • Stajerc 18:03 15.februar 2023.

    Za 0,3 procente višja ne zsjebsvat novinarji

  • bobubob 16:24 15.februar 2023.

    Uradna inflacija 8.8%? Hja, take smo izvolili. Lažejo in se sprenevedajo nemoteno še naprej. Sredi dneva dokazujejo, da je noč. Cepite se, lažnivci, če si upate !