Slovenija
54 ogledov

"Dvorec obnavljali za Rodeta"

Franc Rode (Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Direktor Papirnice Goričane: Dvorec obnavljali na zahtevo ljubljanske nadškofije in po zamislih kardinala Franca Rodeta.

Direktor Papirnice Goričane Andraž Stegu je po pisanju Dnevnika potrdil, da so dvorec Goričane pri Medvodah obnovili na zahtevo ljubljanske nadškofije in po zamislih kardinala Franca Rodeta. "Namembnost prostorov je natančno takšna, kot so si jo zamislili v nadškofiji. Rode je dvorec med obnovo tudi obiskal in se odločal o opremi," je za časnik povedal Stegu.

Stegu je za Dnevnik med drugim potrdil tudi, da sta bili v igri tudi draga podzemna garaža za 22 vozil in celo podzemna kuhinja, ki pa sta se jima nato Rode oziroma nadškofija odpovedala.

Nadškofija: Rode se ne namerava naseliti v dvorcu

V Nadškofiji Ljubljana, ki je lastnica dvorca, a ga je dala papirnici za 40 let v najem, so za časnik zatrdili, da se kardinal »po vrnitvi iz Rima ne namerava naseliti v dvorcu«. Pojasnili pa so, da (še vedno) velja v pogodbo zapisana pravica do uporabe dela dvorca v korist vsakokratnega ljubljanskega nadškofa oziroma oseb po njegovi odločitvi.

Obnova dvorca je bila po pisanju Požareporta ena od ključnih točk spopada med Rodetom in nekdanjim nadškofom Alojzijem Uranom. Uran se je po pisanju portala aktivno upiral Rodetovi želji, da bi se ob vrnitvi v Slovenijo nastanil v dvorcu Goričane, ki se je obnavljal z denarjem finančnega imperija slovenske cerkve oziroma bankrotirane mariborske nadškofije.

Izčrpavanje papirnice

Papirnica Goričane je po pisanu Dnevnika, ki se sklicuje na javno dostopne podatke, v obnovo dvorca do konca lanskega leta vložila že blizu osem milijonov evrov, največ v letih 2008 in 2009. Sprva je uporabljala predvsem lastna sredstva, po letu 2010 pa se je morala tudi zadolžiti.

Komentarjev 7
  • privat 09:37 11.november 2012.

    on več ne rabi gradov za zapeljovanje ....vse diši na ciprese!

  • linka 16:00 09.november 2012.

    ni mi niti malo simpatičen !

  • dragec 13:14 09.november 2012.

    Se strinjam!!!