Slovenija
24 ogledov

DZ: ne gre za zapravljivost uradnikov

Računalnik in lisice Shutterstock
Policijski sindikat Slovenije poslancem predlaga, naj jim podarijo svoje stare računalnike. V državnem zboru medtem zavračajo očitke o zapravljivosti.

Po navedbah DZ pri nakupu računalnikov ne gre za zapravljivost uradnikov DZ, kar dokazujejo s tem, da je agencija za javno naročanje (AJN) v enem od sklopov razpisala 344 primerljivih lahkih prenosnih računalnikov. Torej imajo enake potrebe tudi drugi državni organi, so v DZ izpostavili v sporočilu za javnost, ki so ga objavili na svojem spletnem portalu.

V njem tudi zanikajo navedbe, da je povprečna vrednost primerljivih računalnikov na razpisu AJN 700 evrov, in navajajo, da se pogodbene cene gibljejo v razponu od 924 do 1043 evrov. Če k tej ceni dodamo še ceno za UMTS modem, ki omogoča večjo mobilnost in za eno leto daljšo garancijo, je cena računalnika DZ povsem primerljiva, tako da nikakor ne drži trditev, da je DZ zapravil 80.000 evrov več, ko bi bilo potrebno, so zapisali na spletni strani DZ.

Hkrati dodajajo, da je komisija za izvedbo javnega naročila med tremi prijavljenimi ponudniki izbrala najugodnejšega, tako da je DZ izbrani tip računalnika dobil po ugodni in konkurenčni ceni ter primerni namenu uporabe.

Kljub temu, da DZ ni zavezanec po uredbi o izvajanju javnih naročil in se ni dolžan udeleževati postopkov oddaje skupnih javnih naročil, se k skupnim javnim naročilom priključuje, kadar so za to izpolnjeni osnovni pogoji, še pojasnjujejo v DZ.

Policisti: Poslanci, dajte nam svoje stare računalnike

"V Policijskem sindikatu Slovenije vam ob nakupu novih, izredno zmogljivih računalnikov za vaše delo predlagamo, da stare, odpisane računalnike podarite slovenski Policiji, ki nima denarja za nujno tekoče vzdrževanje svoje zastarele tehnične opreme in vozil, ne razpolaga z zadostno količino (da ne omenjamo kvalitete) policijskih uniform, pisarniškega materiala, nima denarja niti za plače zaposlenih, ne razpolaga z nujno potrebnim kadrom za delo na terenu, zaradi finančnega stanja pa ne zagotavlja niti pogojev za varno in zdravju neškodljivo opravljanje dela," so policijski sindikalisti zapisali v pozivu poslancem.

Dodali so še, da bodo z njihovimi odpisanimi računalniki policisti več kot zadovoljni. Spomnimo: državni zbor je nabavil kar 156 zelo zmogljivih prenosnih računalnikov, za katere so odšteli 172 tisoč evrov.

Tudi sedanji predsednik državnega zbora Gregor Virant se strinja z ocenami številnih, da bi poslanci lahko shajali tudi z manj zmogljivimi računalniki.

Policisti na drugi strani delajo z večinoma zastarelo računalniško opremo.

Komentarjev 5
  • mia 07:45 24.februar 2012.

    več kot odličen predlog. če nebo sprejet naj vsak uporabnik novega računalnika povrne stroške, saj nakup ni bil nujen

  • mia 07:42 24.februar 2012.

    na žalost sem tudi sama prepričana, da bodo stari račnalniki prišli v trajno last tistih, ki najočitneje kradejo državo

  • 1111 20:25 23.februar 2012.

    ... "stare" prenosnike bodo odkupli po smešni ceni poslanci, za svoje domače in žlahto...nič novga...