Slovenija
832 ogledov

DZ podpira energetski dodatek za te upravičence

Vtičnica, denar, elektrika Profimedia
V vladi napovedujejo, da bodo lahko dodatku po potrebi sledili še dodatni. V opoziciji se vrstijo pozivi k širitvi kroga upravičencev.

Poslanske skupine so večinoma napovedale podporo predlogu zakona, po katerem bi socialno najranljivejša gospodinjstva prejela enkratni energetski dodatek. Koalicija tako kot vlada pravi, da gre za enega od ukrepov in da bodo po potrebi sledili dodatni, opozicija predlaga širitev kroga upravičencev.

Predlog zakona o začasnih ukrepih za odpravo posledic draginje za najbolj ranljive skupine prebivalstva predstavlja hitro in osnovno pomoč gospodinjstvom z nizkimi dohodki, ki se bodo to zimo zagotovo soočala s težavami pri plačilu položnic za ogrevanje in elektriko, je dejal državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Dan Juvan in poudaril, da je predlog treba razumeti v povezavi z ostalimi vladnimi ukrepi za pomoč vsemu prebivalstvu.

Dodatek bo izplačan do 31. marca prihodnje leto

Dodatek za prejemnike denarne socialne pomoči oz. varstvenega dodatka bo po predlogu za samsko osebo znašal 200 evrov. Za družine z enim staršem bo znašal 200 evrov in bo povečan za 118 evrov za vsakega otroka ali za 59 evrov, če je otrok vključen v skupno varstvo in vzgojo. Za dvostarševske družine bo znašal 314 evrov in bo povečan za 118 evrov za vsakega otroka ali za 59 evrov, če je otrok vključen v skupno varstvo in vzgojo. Za osebi, ki sta v zakonski zvezi ali zunajzakonski skupnosti brez otrok, bo dodatek 314 evrov. Energetski dodatek za najranljivejše invalide bo po predlogu znašal znašal 200 evrov.

Po Juvanovih besedah denarno socialno pomoč in varstveni dodatek prejema okoli 63.000 gospodinjstev, v katerih živi okoli 103.000 ljudi, do dodatka pa bo upravičenih še okoli 13.500 invalidov. Dodatek bo izplačan enkrat, in sicer tistim, ki bodo pogoje izpolnjevali kadarkoli v obdobju od 1. avgusta 2022 do 31. marca 2023.

Koalicijske poslanske skupine so napovedale podporo predlogu in pri tem poudarjale, da gre za enega v vrsti ukrepov, s katerimi vlada blaži posledice draginje. Opozicija pa je bila kritična, da bo do pomoči upravičen zelo omejen krog ljudi in da so izpuščeni mnogi, ki imajo prav tako prihodek pod pragom tveganja revščine.

V SDS predlagajo, da se med upravičence uvrsti upokojence, ki imajo pokojnino nižjo od izračunanega praga tveganja revščine, ki je po navedbah SDS v letu 2021 znašal 771 evrov, ter tudi zaposlene z minimalno in povprečno plačo, prejemnike denarnega nadomestila za brezposelnost, kmete in študente ter tudi druge kategorije invalidov. V NSi pa, tako kot tudi v SDS, med drugim predlagajo, da se dodatek izplača tudi družinam z otroki s posebnimi potrebami.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • alen04 13:25 31.avgust 2022.

    Spet sociala in penzijonerji najbolje pridejo skozi. Mi na minimalcu z otroci....??? Dobro, da imamo opozicijo, da koalicijo seznanja z dejansko situacijo v državi.

  • Avatar pantani
    pantani 13:00 31.avgust 2022.

    Tukaj se pa strinjam s falango SDS in NSi. Delavec, ki dela in je na minimalni plači (po možnosti še samski), bi tudi moral biti upravičen do tega dodatka!!!