Slovenija
6245 ogledov

E-oskrba na daljavo: komu bo pripadala?

Mucherjeva ulica bloki D. J.
E-oskrba na daljavo uvrščena v načrt razvojnih programov med letoma 2023 in 2026.

Vlada je v četrtek v načrt razvojnih programov od leta 2023 do 2026 uvrstila projekt e-oskrba na daljavo. Z njim želi uporabnikom projekta e-oskrba na domu zagotoviti neprekinjeno izvajanje storitev. Storitve bodo omogočene tudi drugim, ki v projekt e-oskrba na domu niso bili vključeni, a storitve potrebujejo, so sporočili z vlade.

Ob tem želijo doseči, da bi bili ljudje z omejeno sposobnostjo samooskrbe bolj samostojni, da bi živeli bolj varno in kakovostno. Gre za ljudi, ki zaradi posledic bolezni, starostne oslabelosti, poškodb, invalidnosti, pomanjkanja ali izgube intelektualnih sposobnosti ne morejo v celoti samostojno skrbeti zase oziroma ki so starejši od 65 let in pretežni del dneva bivajo sami.

Projekt bo do 30. junija 2025 omogočil prejemanje storitev e-oskrbe vsaj 500 ljudem, ki v projekt e-oskrba na domu niso bili vključeni, in vsaj 90 odstotkom uporabnikov, ki so prejemali storitve v okviru e-oskrbe na domu.

Ministrstvo za solidarno prihodnost je razpis za financiranje projekta e-oskrbe na daljavo objavilo avgusta do leta 2025 pa zanj predvidelo štiri milijone evrov sredstev.

upokojenci Slovenija Kaže na višjo uskladitev pokojnin, kot je predvidena Luka Mesec Slovenija V pol leta pokojninska reforma, taka bo minimalna plača

Po ugotovitvah Telekoma Slovenije, ki je bil z Zvezo društev upokojencev Slovenije kot konzorcijskim partnerjem na javnem razpisu izbran za izvajanje projekta e-oskrba na domu, so potrebe po e-oskrbi velike. Vedno več starejših oseb, invalidov in kroničnih bolnikov si želi namreč čim dlje bivati v domačem okolju, hkrati pa so pri tem pogosto prepuščeni sami sebi. Če se počutijo zelo slabo, če padejo ali jih zadene možganska kap, pogosto ne morejo niti do telefona ali soseda. Pri tem je lahko po navedbah Telekoma Slovenije v veliko pomoč e-oskrba, ki omogoča takojšen klic v asistenčni center.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Naklonsky 13:41 24.december 2023.

    Spet eden izmed neštetih primerov nekoristnega razmetavanja davkoplačevalskega denarja neustreznim ustanovam ali posameznikom! Živela svoboda!

  • Avatar lopov
    lopov 11:37 24.december 2023.

    zadeva je čist ebostavna ta e-oskrba je metanjr denarja vstran v imenik mobija na prvo stran ali prvi v imeniku napišeš A- SOS PRVA POMOČ 112... da je prvi v imeniku pokličeš ker nujne klice sprejema samo 112 nič več ...prikaži večeč zdravstveni doomovi.. tukaj dvignejo tel na drugo številko tajnoca ali te ven vrže lahko kličeš celo dan pa nič...