Slovenija
92746 ogledov

Kaže na višjo uskladitev pokojnin, kot je predvidena

upokojenci Saša Despot
Po podatkih, ki so trenutno na voljo, bi se pokojnine prihodnje leto uskladile za 9,1 odstotka.

Pokojnine se vsako leto februarja uskladijo po formuli, ki jo predvideva zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Pri izračunu se upošteva 60 odstotkov rasti plač v preteklem letu in 40 odstotkov inflacije v preteklem letu.

Statistični urad je v petek objavil podatek o oktobrskih plačah. Rast plač v obdobju od januarja do oktobra v primerjavi z lanskim letom je bila 10-odstotna, kar k uskladitvi pokojnin prinese šest odstotnih točk.

Pri inflaciji je zadnji znan podatek o inflaciji od januarja do novembra v primerjavi z letom prej, ki znaša 7,8 odstotka. Ker se pokojnine uskladijo s 40 odstotki te rasti, bi inflacija v uskladitvi prispevala 3,12 odstotne točke.

Skupaj bi bila februarska redna uskladitev pokojnin po trenutno dostopnih podatkih 9,1-odstotna. Pri inflaciji manjka le še podatek za december, pri plačah pa podatka o novembrskih in decembrskih plačah. Končni podatek o uskladitvi pokojnin bo znan sredi februarja. Ko so bili na voljo podatki o plačah za en mesec manj, je kazalo na 9,2-odstotno uskladitev.

Prihodnje leto se bo prvič že januarja na podlagi napovedane rasti plač in inflacije izvedla delna redna uskladitev v višini 8,2 odstotka, februarja pa se bo nato na podlagi dejanskih podatkov izvedena redna uskladitev in poračun za januar.

Socialni transferji naj bi se po zadnjih znanih podatkih prihodnje leto zvišali oziroma uskladili za 4,9 odstotka

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • munja 17:12 27.december 2023.

    Kje je pa zdaj obtičala tista izravnava iz 57 na 63% za moške, ki so se upokojili od leta 2013 do leta 2023??

  • sandi76 19:27 25.december 2023.

    "Pri izračunu se upošteva 60 odstotkov rasti plač v preteklem letu in 40 odstotkov inflacije v preteklem letu." Torej bodo upokojenci še naprej tisti, ki jih bodo nategovali. Javni sektor se dogovarja za rast plač 100% z inflacijo, socialni transferji ...prikaži večrji se bodo obračunavali na isti način, samo upokojenci so pa odpadla kasta !!!! Čas bi že bil, za kakšno masovno stavko upokojencev.

  • Avatar Garancija
    Garancija 11:47 24.december 2023.

    Če jo povečajo za 20%,bo ravno prav