Slovenija
19 ogledov

Economist o Sloveniji nič kaj rožnato

Zoran Janković Janez Janša Anže Petkovšek
Ugledni tednik Economist v članku o Sloveniji ugotavlja, da je vladna kriza še poslabšala že tako težke razmere v državi. Preigrava različne scenarije in opozarja na slabe gospodarske kazalce, pa še Hrvate skrbi, kaj bo z ratifikacijo.

Vlada in opozicija sta obe na zadnjih nogah, v uvodu navaja Economist in povzema pisanje Dela, da je koalicija "klinično mrtva." Vprašanje časa je, koliko časa bo država v tem stanju, vse pa je odvisno od premierja Janeza Janše in njegove odločitve, ali bo odstopil v nekaj dneh ali pa se bo oklepal oblasti navkljub skorajšnji splošni stavki.

Tednik piše o protestih, ki v Sloveniji potekajo od novembra, in o poročilu protikorupcijske komisije, ki jih je podžgala z "bombo", ko je za Janšo, proti kateremu po ugotovitvah Economista že poteka proces zaradi koruptivnosti, in Zorana Jankovića ugotovilo sistematično kršenje zakona in imetje nepojasnjenega izvora.

11. januarja je ulice Ljubljane zasedlo 10.000 protestnikov; "velika številka za državo samo dveh milijonov." Gospodarstvo se je leta 2012 skrčilo za 2,4 odstotka, letos bo BDP dodatno upadel še za 1,4 odstotka, nezaposlenost pa je 12-odstotna, država bo morda potrebovala finančno podporo evropskih partneric, piše avtor. Izobraženi doma ne vidijo več prihodnosti, ugotavlja in navaja novinarja Boštjana Videmška, da je Slovenija postala mala Rusija, brez velikih naravnih virov, a z oligarhi.

Za konec Economist piše o Hrvatih, ki da so iz sebe, saj ni jasno, ali bodo s Slovenijo pravočasno dosegli dogovor o Ljubljanski banki, ki bo omogočil ratifikacijo pristopne pogodbe k EU še pred 1. julijem.

Komentarjev 6
  • dragec 08:56 18.januar 2013.

    Čigav je ta izrek: "Prvo diskreditacija in za tem likvidacija"? - SDS in JJ

  • Mani 06:30 18.januar 2013.

    A je to le naklučje da imaš v imenu TUP..., ja zaradi takšnih kot si ti pa so lahko še taki fakini na oblasti. GROZA!!!

  • Tupamaros 06:07 18.januar 2013.

    Ekonomist povzema Delo. Delo pa je še vedno glasilo SZDL. Rezultat pluvanje na podlagi diskreditacij. Manjka le še likvidaija. Čigav je ta izrek: "Prvo diskreditacija in za tem likvidacija"?